24 January 2021
Home / Impozite-Politica fiscală / Vreți o “isterie creativă”? Ce ziceți de desființarea impozitelor?

Vreți o “isterie creativă”? Ce ziceți de desființarea impozitelor?

101 Shares

Referindu-se la premiul distribuit de loteria bonurilor fiscale, Moise Guran afirmă:

“Nu zic, sunt bani și ăștia, dar cred că loteria trebuie cumva reorganizată. Cu premii de 250 de lei nu creezi o isterie creativă.”

Total de acord. Vorba unui comentator, mai câștigat ieșeai dacă nu cereai bon și țepuiai statul.

Soluția domnului Guran pentru declanșarea unei isterii creative?

“Cred că statul trebuie să pună la bătaie o sumă ceva mai mare căci, altfel, pentru extragerea lunară sigur nu se vor mai înscrie foarte mulți. Să zicem 10 milioane pe lună în loc de 1 milion de lei și tot ar fi altceva.”

Ba nu, cred că propunerea este tot modestă. În schimb, ce ziceți de asta: să desființăm complet bonurile fiscale și să lăsăm astfel integral societății banii pe care îi plătește statului? Este ca și cum statul ar premia cetățenii cu toți banii de care dispune. Ia să vedem, despre ce sumă vorbim?

Veniturile fiscale adunate la buget: 125 miliarde lei. Dacă guvernul ar desființa casele de marcat și ANAF, atunci nimeni nu ar mai elibera bon fiscal; nimeni nu ar mai plăti TVA și, probabil, foarte puțini ar achita de bunăvoie vreo altă taxă. Deci societatea ar păstra întreaga sumă care este în prezent preluată de stat.

Populația României cu vârsta de peste 18 ani: 16 milioane persoane.

Aceasta înseamnă că din desființarea statului fiecare român ar recupera, în medie, 7812 lei anual. Fiecare contribuabil sau potențial contribuabil – aici sunt incluși și șomerii, și pensionarii, și pierde-vară, și studenții și, desigur, clasa muncitoare indiferent de venitul pe care îl obține.

7812 lei pe cap de român adult. Cum vi se pare? Este o sumă care să stea la baza declanșării unei “isterii creative”?

La palatul Victoria

Sigur, am simplificat problema. În practică, unii români nu vor avea de câștigat din desființarea impozitelor, deoarece ei sunt net încasatori de taxe: de exemplu, pensionarii. Dar alții, probabil cei mai creativi și energici membri ai societății, ar câștiga enorm: de exemplu, un profesor universitar cu un salariu net de 3400 lei lunar plătește la bugetul statului prin diverse taxe  (CAS, impozit pe venit, TVA aferent cheltuielilor) o sumă aproximativ egală cu cea menționată! Doar prin contribuțiile sociale vărsate la buget acesta suportă plata a două pensii medii pe economie.

În țara asta 20% dintre contribuabili plătesc 80% din impozitul pe venit – dacă am lua în calcul contribuțiile sociale și TVA-ul, mai mult ca sigur că procentul ar urca simțitor. Cred că celor mai mulți dintre ei le-ar conveni să ia voluntar în îngrijire pensionari decât să achite o căruță de bani statului și să petreacă ore în șir completând declarații fiscale. De asta, zic, e cazul să venim cu propuneri care să le facă viața mai ușoară; nu sunt sigur că e bine să-i isterizăm și mai mult.

 

 

 

 

101 Shares
101 Shares
Share
Tweet
Share