25 November 2020
Home / Articole / Vreți armonie între confesiuni? Opriți amestecul statului în religie!

Vreți armonie între confesiuni? Opriți amestecul statului în religie!

139 Shares

Este zguduitor să vezi cum intervenția statului creează discordie între oameni, oriunde se produce. Dar este firesc, pentru că, prin natura sa, statul folosește banii unora pentru a oferi un privilegiu altora. Exemplele curg cu nemiluita:

  • bunăstarea cetățenilor simpli a fost jertfită pe altarul preaplinului funcționarilor parlamentari și al diplomaților, atunci când acciza la carburanți a fost menținută, dar au fost introduse pensiile speciale; mai trebuie să menționez
  • salariul minim este crescut an de an, pentru a arăta bunăvoința guvernului față de clasa muncitoare, chit că rata șomajului în rândul tinerilor continuă să crească;
  • suntem împiedicați să ne educăm copiii acasă sau să ne construim infrastructura de care avem nevoie, doar fiindcă statul le asigură sindicaliștilor din învățământ, respectiv constructorilor de drumuri și poduri, privilegiul de a fi clientela sa politică;
  • cursul de schimb al leului nu este lăsat liber, deoarece s-ar putea supăra exportatorii sau bancherii, așa că merită să-punem populația să plătească rate mari la credite sau să-și restrângă consumul din import;
  • subvențiile la gaze curg în continuare, la fel ca și banii din buzunarul contribuabililor pentru a-i alimenta averea celui mai bogat român… aici nu mă pot abține să nu vă amintesc această memorabilă discuție, care surprinde esența politicii:

VosganianȘi așa mai departe, avem exemple fără număr. Ultima nenorocire a statului este amestecul în viața religioasă a populației, prin acordarea unui teren pentru construcția unei moschei. A oferit, cum ar veni, o pleașcă unui grup confesional, din avuția întregii națiuni. Rezultatul? Așa cum era de așteptat, au izbucnit protestele, cel mai recent sâmbătă seara. Dacă membrii cultului musulman și-ar fi procurat ei înșiși prin activități voluntare terenul necesar pentru construcția moscheei, atunci nimeni nu ar fi zis nimic, pentru că nimeni nu s-ar fi simțit păgubit. Dar așa, când vezi că statul dă din banii tăi un privilegiu unui grup cu care nu simpatizezi, parcă îți este ușor să te revolți!

Nu discut aici seriozitatea sau discernământul protestatarilor. Nu discut ridicolul ideii a înfige 500 de cruci sau de a umbla cu porcii pentru “a spurca” terenul. Tocmai asta înseamnă o țară liberă – să ai dreptul de a protesta și împotriva rotației Pământului, dacă ai chef. Fiecare ar trebui să fie liber să zică ce vrea și să facă ce vrea la el acasă. Problema este că aceste proteste ar fi fost evitate dacă cultul musulman nu ar fi intrat în cârdășie cu statul pentru a construi respectivul așezământ. Problema este că aceste proteste vor alimenta (poate nu imediat, dar cu siguranță pe termen lung) proteste din partea opusă. Problema este că lumea se duce imediat să protesteze pe acel teren care este al tuturor și al nimănui, adică este și al creștinilor și al musulmanilor și al ateilor. Și uite așa România intră într-o perversă horă a modernității, pe care statele occidentale o joacă de multă vreme, cu rezultatele pe care le știți.

Așa se întâmplă în urma oricărei intervenții a statului, acesta este destinul nefericit al proprietății publice: disensiuni sociale, haos, “tragedia comunelor”, corupție.

God

Cum s-ar putea rezolva problema?

1. În opinia mea, Biserica Ortodoxă ar trebui să se ceară imediat în afara autorității statului și să se dedice activităților voluntare și caritabile pe care le desfășoară cu atâta pricepere și, de cele mai multe ori, cu discreția cuvenită. Acest pas ar reprezenta un semnal puternic pentru întreaga societate. Oricum, mai devreme sau mai târziu Biserica va fi împovărată cu taxe (deja un grup foarte vocal de “oameni de bine” cer acest lucru) și există riscul ca ea să devină și mai mult un simplu braț birocratic-propagandistic al clasei politice.

2. Secretariatul pentru culte ar trebui desființat. Religia nu trebuie subvenționată, pardon infectată de politică.

3. Activitățile religioase ar trebui scutite de impozite, deoarece ele reprezintă cea mai autentică formă de organizare a comunităților.

 

139 Shares
139 Shares
Share
Tweet
Share