13 August 2020
Home / Articole / Vremea protestelor a trecut

Vremea protestelor a trecut

“Puterea nu da nimic fara o preliminara revendicare. Nu a facut-o si nu o va face niciodata. Limitele tiranilor sint fixate de capacitatea de indurare a celor pe care-i oprima” – Frederick Douglass

Vinerea trecuta, una din bombele cu ceas ale coruptiei s-a activat sub forma incendiului mistuitor din clubul Colective. Numele clubului nu e relevant, putea fi oricare altul, in aceeasi situatie se aflau mai toate cluburile din Bucuresti si din tara. Unii patroni de astfel de cluburi decid ca au avut noroc destul timp si isi inchid pravaliile.
Din pacate tragedia asta a evidentiat limitele foarte mici ale sistemului medical din Bucuresti, unde cit de cit mai misca lucrurile pentru ca in tara se moare cu zile oricum din cauza a nenumarate lipsuri incepind cu personalul medical, trecind prin instrumentarul medical de baza plus medicamente si terminind cu lipsa aparaturii perfomante care fie lipseste cu desavirsire, fie putrezeste pentru ca nu are cine sa o manipuleze. Daca citeva sute de raniti trimit in colaps sistemul medical atunci Doamne fereste de un cutremur sau un razboi.
Era urmarea logica, dar nu fireasca a subfinantarii cronice a sistemului medical, culiminata cu taierile de paturi si desfintarile de spitale (impreuna cu taierile de salarii si pensii “nesimtite”) de pe vremea guvernarii Boc. Si la urma urmei, oricum am da-o si oricum am intoarce-o, atit timp cit serviciile secrete primesc mult mai multi bani decit sanatatea si oricum procentul creste de la an la an, se cheama ca suntem stat politiesc, fie ca ne place sau nu.

Dupa ce multimea si-a revenit putin din socul tragediei au inceput sa curga cererile de demisie: ale primarului de sector, ale premierului, ale vice-premierului (proaspat implicat intr-o alta tragedie, moartea unui politist din coloana sa oficiala, la care se pare ca nu prea avea dreptul), etc. La inceput, toti acesti demnitari nu aveau nimic sa-si reproseze si declaratiile lor aratau foarte clar ca refuzau contactul cu realitatea, preferau sa traiasca in realitatea lor paralela. Oarecum neasteptat, protestele de strada cresc in intensitate si amploare, nu doar Bucurestiul protesteaza. Au ajutat la asta si declaratiile total neinspirate ale unor lideri politici mai mult sau mai putin importanti, dar si atitudinea Bisericii Ortodoxe, comunicatul presedintelui care alege in continuare sa comunice folosind Faceebook si nu se coboara din turnul lui de fildes, la fel ca restul clasei politice. Pe 4 noiembrie insa, premierul Victor Ponta, demisioneaza primul, punctind astfel la capitolul imagine. Dupa el urmeaza si altii.

Treptat si aproape pe nesimtite, la fel ca in 2012, se trece la confiscarea si deturnarea manifestantilor. Pe 3 noiembrie coloanele de manifestanti s-au plimbat in total vreo 15 km prin Bucuresti, aparent haotic, insa scopul final era evident epuizarea fizica a manifestantilor. Ieri seara (4 noiembrie) au aparut si primele conflicte intre grupuri de manifestanti, foarte probabil agenti provocatori cu sarcini deloc nobile: crearea unor conflicte care sa justifice interventia jandarmilor, caderea in derizoriu a maniestatiei, divizarea in tabere a manifestantilor, etc.
De la “resetarea sistemului” se discuta acum despre un nou guvern pe principiul “pleaca ai nostri, vin ai nostri”, alegerile anticipate sint deja un subiect vechi. In timp ce oamenii erau revoltati si protestau , senatorii au respins cu nici macar un vot pentru, cea mai dura lege anti-coruptie care propunea inchisoare pe viata pentru coruptie peste 100.000 de euro, confiscarea totala si extinsa a averii, munca in folosul comunitatii.
Fostul presedinte, Traian Basescu, re-aminteste ca exista un referendum din 2009, care nu s-a aplicat nici pina acum, care prevede micsorarea numarului de parlamentari la “doar” 300. Si cam asta e tot legat de masurile de substanta, care pot ajuta la resetarea sistemului. Din nefericire, nimeni nu vorbeste despre:

  •  modificarea legii partidelor politice, astfel incit sa fie evitate donatiile la negru si alte moduri de acaparare si impunere a unor oameni anume. Legea, asa cum e formulata ea, permite, perpetueaza si ocroteste banii ilegali, vezi scandalul fostului consilier prezidential Scutaru. Sa ne aducem aminte ca la alegerile prezidentiale de anul trecut, Bucurestiul era plin, sa nu zic sufocat, de afisele lui Victor Ponta, dar toate partidele au declarat sume infime la Biroul electoral si oricum in scadere fata de anii trecuti.
  •  modificarea legii functionarilor publici, inclusiv a salariilor acestora, astfel incit parlamentarii sa nu mai fie asa sensibili la trafic de influenta, inscrierea in tot felul de consilii de administratie, iar functionarimea de rind sa nu mai aiba ca obiect al existentei spaga, pentru ca de multe ori salariul e simbolic.
  •  marirea procentului din PIB alocat sanatatii. Sistemul sanitar e oricum in colaps de ani buni, dar politicienilor nu le pasa pentru ca ei oricum se duc in strainatate si se trateaza acolo.
  •  – luarea in serios a structurilor dedicate situatiilor de urgenta. Tragedia din Colectiv e doar ultima dintr-un lung sir, in care am sa amintesc doar cea de pe Lacul Techirghiol, prabusirea avionului pilotat de Adrian Iovan in Apuseni, explozia de la Mihailesti Buzau, etc.
  •  crearea unor structuri de supra-control/afaceri interne pentru fiecare din aceste institutii. Spre exemplu, chiar nu vreau sa avem un cutremur mare care sa arate cum s-au dat autorizatiile si cum s-au construit efectiv diverse cladiri, in comparatie cu “cutiile de chibrituri” comuniste.
  •  aplicarea referendumului din 2009 referitor la numarul de parlamentari. E primul semn real al clasei politice ca vrea sa (se) reformeze. Pina atunci nu vorbim decit de un sistem care nu dispare, doar se schimba in functie de interesele de moment, fara insa a suferi nici macar modificari minore, dar vrind sa lase aparenta ca se schimba.
    modificarea constitutiei in sensul garantarii proprietatii, nu doar a “ocrotirii”, ceea ce e nimic mai mult decit praf in ochi, atit timp cit un consiliu local poate expropria pe cine are chef si asta e doar un exemplu minor. Nici scene asemanatoare celor de la Pungesti, cind statul roman si-a batut cetatenii in propriile curti si pe propriile paminturi, nu ar mai trebui sa fie posibile.
  •  reforma justitiei. Cum le place politicienilor sa dea cu copy/paste sa copieze sistemul din Statele unite, ala cu jurati alesi din popor, ala in care politistul te duce direct la judecator, fara retineri pentru 24 de ore/30 de zile si tot circul de la DNA. Sistemul ala in care un proces banal nu dureaza ani de zile. Cine a fost prin tribunalele romanesti, stie ce vreau sa spun.
  •  si mai sint si altele, lista e foarte lunga

journalists_protest

Pentru ca toate astea sa se intimple, e nevoie ca oamenii sa se organizeze astfel incit serviciile sa nu mai poata sa intervina in planul lor si sa depaseasca mentalitatea “capul lui Motoc vrem”. Un sir de demisii si niste ani de puscarie (scurtati si aia din cauza de comportament bun, cauze medicale sau scris de carti) nu sint de ajuns, povestea se poate oricind repeta. Pina acum doar manipulatorii sint organizati, chiar foarte bine. Multimea mai trebuie sa isi aleaga un lider, caci fara un lider sint precum o turma fara pastor. Si mai trebuie sa aiba si o memorie mai lunga de 3 zile si sa se tina de propriile revendicari, nu sa se plimbe de la Universitate la Guvern, apoi la Casa poporului, apoi la Unirea si inapoi la Universitate, doar pentru ca niste diversionisti isi fac treaba foarte bine.

***

Autor: Nicolae Moldoveanu

71 Shares
Share
Tweet
Share