22 September 2020
Home / Nevoia de reforme / Votul: legalizarea prezentării rezultatelor în timp real

Votul: legalizarea prezentării rezultatelor în timp real

Alegerile de duminică mi-au reamintit o problemă pe care nu am să o descifrez până acum: de ce sondajele operate la urne nu pot fi prezentate pe parcursul zilei de vot, ci doar la terminarea acesteia.

Argumentul pentru interzicerea prezentării scorului electoral în timp real este că publicul nu trebuie „ameţit” cu ştiri care îi pot afecta capacitatea de a alege raţional. Acum îmi dau seama că argumentul seamănă cu ideea izolării juraţilor/judecătorilor de mediul social pentru ca judecata lor să nu ia în seamă decât faptele şi probele administrate.

Cred că alegerile colective nu se compară cu procesul de judecată. Dreptatea nu ţine cont de preferinţa indivizilor. Vinovăţia unui inculpat nu creşte sau scade odată cu popularitatea acestuia.
În schimb, la alegeri, preferinţele subiective ale indivizilor sunt decisive – singurele care contează. Aş asemăna procesul electoral mai mult cu un proces de piaţă, în care unii cumpără ce oferă ceilalţi. Iar în acest caz, interzicerea transmiterii de informaţii afectează grav capacitatea pieţei de a aloca corect (conform preferinţelor consumatorilor) resursele. Cum ar fi dacă de mâine afişarea preţurilor ar fi interzisă? Şi dacă orice informare privind situaţia financiară a companiilor ar deveni ilegală? Evident, am ajunge să alegem în mult mai puţină cunoştinţă de cauză decât în prezent.

Înţelepcinea convenţională spune că oamenii nu trebuie deranjaţi cu informaţii în ziua votului. Însă este absurd! În opinia mea, rezultatele sondajelor ar trebui date publicităţii imediat, tocmai fiindcă preferinţa alegătorilor pentru un partid sau altul ţine cont de performanţa electorală relativă a acestora (dacă ar fi ştiut că PSD depăşeşte PD-L, poate mai mulţi români ar fi decis să meargă la vot, de exemplu). Din punctul meu de vedere, derularea alegerilor nu este prea mult diferită de funcţionarea bursei. Ar fi perfect ca rezultatele votului să fie date publicităţii în timp real. Pe piaţă, unii sunt decişi de la bun început să cumpere produsul X indiferent de substituenţii acestuia, dar majoritatea stau în expectativă, analizând comparativ sau încercând să descifreze tendinţa pieţei. La fel este sau ar trebui să fie şi la procesul de vot. Poate că unii votează fanatic cu un anumit partid. Dar majoritatea votează în funcţie de diverse criterii, iar scorul electoral nu este nici pe de parte ultimul lucru de care ţin seama.

1 Shares
Share
Tweet
Share