24 February 2020
Home / Articole / Vor trece ungurii și bulgarii granița pentru a-și cumpăra mâncare din România?

Vor trece ungurii și bulgarii granița pentru a-și cumpăra mâncare din România?

De câte ori ne-am stresat că mâncarea în România este la fel sau chiar mai scumpă ca în țările occidentale? Ceea ce aparent este greu explicabil, dat fiind că salariile forței de muncă, chiriile plătite de magazine, prețurile energiei etc. sunt mai mici decât în cea mai mare parte a Europei? Paradoxul se explică în bună măsură dacă ținem cont de nivelul impozitării (pe forța de muncă, pe mărfuri) și de alte bariere birocratice care împiedică ieftinirea alimentelor. O componenentă importantă a prețului alimentelor este taxa pe valoarea adăugată, care îl încarcă pe vânzător cu o povară de 24% din costul furnizării produselor. Această povară fiscală (alături de altele) descurajează oferta și are două efecte:

  • duce la creșterea prețului, față de alte țări cu condiții de producție similare;
  • duce la scăderea calității produselor pe acele segmente de piață unde vânzătorii nu pot transfera prea mult în prețuri povara taxei, dar încearcă să-și păstreze profitabilitatea.

Ei bine, guvernul este pe care să facă istorie, schimbând această situație de la 1 iunie. O TVA de 9% va marca o schimbare radicală în poziționarea României în clasamentul TVA la alimente în Europa. În prezent, Romania se numără printre țările cu cel mai mare TVA, alături de Ungaria (27% la majoritatea alimentelor), Danemarca (25%) și Croația (25%, cu excepția pâinii, laptelui, zahărului și a restaurantelor). Dar peste două luni ne vom situa cu TVA sub media europeană și, chiar dacă cota de taxare va fi în continuare ceva mai ridicată decât în Germania sau Franța, măcar îi vom ridiculiza pe vecinii noștri bulgari și unguri. Este posibil ca micul trafic de frontieră să se inverseze și să-i vedem pe ei trecând granița la noi pentru a-și face cumpărăturile la supermarket.

TVA la alimente in Europa

Alternativ, este posibil ca măsura guvernului Ponta să aibă efect de contagiune și să inspire guvernele vecine la decizii similare în viitorul apropiat. În fond guvernele se concurează din punct de vedere al impozitării; țările cu taxe mari pierd contribuabili sau își micșorează baza de impozitare. Iar dacă nouă ne ia de obicei decenii ca să înțelegem acest fenomen banal, asta nu înseamnă că guvernul din Ungaria nu se va trezi mai repede la realitate.

26 Shares
Share
Tweet
Share