20 October 2020
Home / News / Volksbank: scrupulozitatea bate fundul

Volksbank: scrupulozitatea bate fundul

Reacţia Volksbank prin care a încercat să atenueze ştirea ieri potrivit căreia 1 din 3 credite acordate de această bancă are probleme este unul din cele mai proaste exerciţii de imagine la care am asistat în ultima vreme. Care îmi aduce aminte de celebra formulă a guvernatorului BNR, “Gura bate fundul”.

stupidity

Să recapitulăm. Joi, patronatul din Austria zice aşa:

The lender has about 2.9 billion euros of non-performing loans, or 12 percent of its total loan book, the bank said. Of those, 1.2 billion euros are in its ailing Romanian business, where almost one in three loans is delinquent.

Într-o încercare penibilă de a explica de ce, de fapt, şeful greşeşte, Volksbank România a găsit nimerit să adauge:

Volumul total al creditelor neperformante ale Volksbank Romania a fost de 657 milioane de euro la sfârşitul lui 2011 şi nu au înregistrat creşteri în cursul lui 2012 (657 milioane euro), date ce confirmă stabilizarea evoluţiei neperformantelor pe parcusul întregului an. În perioada analizată, datele BNR indică o majorare cu 23% a creditelor neperformante la nivelul pieţei (…) Reprezentanţii Volksbank AG s-au referit la total credite cu întarziere (deliquent loans). În această clasă sunt incluse, pe langă creditele neperformante (întârzieri peste 90 de zile), şi credite cu intârzieri mai mici de 90 de zile.

Vă rugăm să ne scuzaţi, n-am ţinut pasul exact cu cât de mulţi bani aţi risipit. Dacă am greşit cu o zecimală-două, e din cauză că am confundat creditele neperformante cu creditele delicvente. Totuşi. bine că Volksbank nu e singură pe lume, altminteri probabil s-ar fi numit Laiki şi ne-ar fi tuns depozitele cu 80%.

Una peste alta, cred că profesia asta de PR în România este în criză. Dar nu în criză financiară, nu, ci în criză de inspiraţie – dacă nu cumva, vorba lui Michael Mussa într-o stupidity crisis. Hai, puneţi repede mâna pe carte şi aflaţi cine a spus asta.

3 Shares
Share
Tweet
Share