7 April 2020
Home / Articole / Vodafone, lasă gargara, faci reclamă fără acoperire!

Vodafone, lasă gargara, faci reclamă fără acoperire!

În acest an am mers de două de două ori în Munții Făgăraș. Mai fusesem pe creasta și văile Făgărașului în urmă cu 12 ani. Spre surprinderea mea, nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește acoperirea telefonică. Pe creasta nu ai semnal sau chiar dacă telefonul îți indică semnal, în realitate nu poți comunica nimic. La cabana Podragu, cea mai apropiată cabană de cel mai înalt vârf muntos al țării – deci extrem de frecventată – semnal există doar în rețeaua Cosmote și este extrem de slab, în 99% din cazuri nu poți comunica. Pe văile nordice este imposibil să comunici telefonic din cauza pădurii.

Săptămâna aceasta am revenit pe munte, de data aceasta pe ruta sudică spre Moldoveanu, pornind din Nucșoara – localitate cu o oarecare rezonanță istorică. Semnal ioc, deși zona alpină este domoală și uriașă, aproape cât tot masivul Bucegi. Efectiv după ce ieși din sat și te angajezi pe drumul forestier care duce spre culmile Scărișoarei, până la Moldoveanu, nu mai ai posibilitatea de a comunica. Întâmplarea face că pe parcursul zilei am primit câteva sms-uri importante (așa e viața), se pare că este mai ușor să recepționezi decât să trimiți, mi-a fost imposibil să răspund la ele.

M-am întâlnit cu destui ciobani, viața lor este infinit mai grea și deloc romantică precum cea din reclamele cu ciobanul Ghiță. Acești oameni nici măcar nu au stână, locuiesc în bordei la aproape 2000 de metri altitudine, nu știu dacă vă puteți imagina cum este.

Ciobani

Ca să rezum, absența semnalului telefonic prezintă un risc major pentru turiști. Cabaniera de la Podragu mi-a confirmat că dacă cineva se accidentează, atunci… Dumnezeu cu mila, nu există altă posibilitate de anunțare a Salvamontului decât să te descopere cineva și să anunțe accidentul personal. Adică multe ore pierdute, dacă vă amintiți accidentul de avion din Munții Apuseni atunci înțelegeți ce înseamnă asta. Mă rog, creasta este circulată, probabil nu riști să rămâi neajutorat mai mult de 6 ore, dar pe văi sau pe restul traseelor, în special pe cele sudice, foarte puțin circulate… Nu am nici o pretenție de la statul care mă stoarce de bani sau de la autoritățile locale super-corupte. Așa cum se fură la borduri în București, tot așa se supra-facturează piatra pentru consolidarea potecilor de munte. De la aceste instituții nu poți avea speranță că vor oferi populației un “bun public”. Speranța mea se duce către firmele private.

Aflu că Vodafone a reziliat contractul de publicitate cu ciobanul Ghiță, pe motiv că acesta s-a tras în poză cu premierul Victor Ponta, o persoană antipatică pentru mulți români. Deci a devenit dezavantajos pentru companie să își mai laude acoperirea cu ciobanul Ghiță. Uite o sugestie: Vodafone, mergi de pune un releu și vorbește cu acești ciobani, te asigur că sunt la fel de simpatici ca și Ghiță. Și mai salvezi și câteva vieți în acest fel, și faci un mare bine miilor de turiști. După care chiar poți să-ți faci reclamă, de data asta având și acoperire pentru ce spui.

 

18 Shares
Share
Tweet
Share