30 October 2020
Home / Lectia de economie / Victor Ponta este un erou fiindcă are bonă filipineză

Victor Ponta este un erou fiindcă are bonă filipineză

Astăzi eram invitat în studioul unei televiziuni când am văzut-o pe doamna Roberta Anastase lansaându-se într-o critică virulentă a lui Victor Ponta. Toată lumea din studio (cameramani, tehnicieni, prezentatori și probabil alții din culise) era pe jos de râs. Dacă nu ați prins discursul la timp, căutați-l în seara asta pe la televiziuni că nici nu știți ce pierdeți (aici e o parte).

Una din ideile amintite la un moment dat a fost aceea că lui Victor Ponta nu-i pasă de români deoarece și-a angajat bonă filipineză:

„Ponta a dovedit câtă inimă are, angajând o bonă filipineza in locul unei femei din Romania”

Cum ar veni, “Să-ți fie rușine tinere, puteai să creezi un loc de muncă în România și ai preferat să arunci banii pe o filipineză!”

Îmi este teamă că doamna Anastase nu a primit educația economică potrivită. Îi sugerez un remediu rapid – lecturarea lui Walter Block, În apărarea indezirabililor: peştele, prostituata, spărgătorul de grevă, patronul, calomniatorul, cămătarul şi alţi stigmatizaţi din galeria şmecherilor societăţii americane, în special secțiunea cu “Importatorul”. Dacă Walter Block ar fi acum în București (ceea ce nu se întâmplă deoarece nu am gasit nici măcar un om de afaceri în care să finanțeze o parte din costul unui asemenea eveniment – normal, câți întreprinzători de succes cunoașteți care să sprijine liberalismul?), el ar fi spus că Victor Ponta este un erou. De ce?

Fiindcă schimbul (comerțul) sunt benefice națiunii în ansamblu, așa cum sunt fiecărui individ. Imaginați-vă că românilor li s-ar interzice să angajeze bone din Filipine, pe motiv că “Așa salvăm locurile de muncă”. Atunci, în aceeași logică, politicienii care candidează la nivel local ar trebui să restricționeze tranzacțiile între cetățenii români din diverse județe sau orașe. De exemplu, candidatul la primăria capitalei Silviu Prigoană ar trebui să le tragă un “plici” peste cârcă agricultorilor care vin să își desfacă legumele pe tarabele sau în supermarketurile din București: așa ar putea fi stimulate crearea de locuri de muncă în București, anume în tarlalele cu cartofi și leuștean care ar putea fi sădite între blocurile din Drumul Taberei sau pe balcoanele blocurilor din Pantelimon. Ba mai mult, candidatul de la sectorul 3 Liviu Negoiță ar trebui să toarne borduri și asfalt doar cu firme din sectorul 3, altminteri creează locuri de muncă în sectorul 1 sau în altă parte, ceea ce ar fi o adevărată rușine… sectorială.

Dar asta nu e tot. Orice român care cheltuie bani pe bunuri străine (inclusiv pe forță de muncă străină) stimulează de fapt exporturile României, adică crearea de locuri de muncă în țară. Pentru a înțelege acest lucru trebuie să nu uităm un fapt axiomatic. Ca să imporți ceva trebuie să exporți ceva, că nimeni nu îți dă pe gratis. Să zicem că România exportă Loganuri, iar Filipine se specializează pe exportul de bone (Brazilia pe fotbaliști). Cu ce bani pot să cumpere filipinezii Loganuri? Evident, cu banii pe care îi cheltuie românii pe bone! Dacă românilor li s-ar interzice să mai importe, pe motiv că previn crearea de locuri de muncă în țară, atunci filipinezii nu ar mai avea cum să cumpere mașini, ceea ce ar duce imediat la distrugerea de locuri de muncă. La noi, în România.

Ca să nu vă plictisesc prea mult, Walter Block ar mai adăuga că, în fond, Victor Ponta trebuie să fie liber să decidă cu cine vrea să facă schimb. Este un abuz și o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului (a dreptului de proprietate) să impui unui cetățean de la cine să cumpere și cui să vândă. Sunt convins că doamnei Anastese nu i-ar plăcea ca de mîine să renunțe la toate “Made în străinătate” pe care le folosește zilnic. Chiar dacă, așa cum susținea azi, ar face un bine românilor.

0 Shares
Share
Tweet
Share