28 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Viața depinde de creșterea economică (II)

Viața depinde de creșterea economică (II)

Într-un articol anterior – Viața depinde de creșterea economică. Politicile proaste sunt criminale – vă arătam cum politicile economice care întârzie dezvoltarea economică întârzie totodată și scăderea ratei mortalității, drept pentru care putem spune că proasta guvernare economică produce de fapt un genocid „invizibil”. Ilustram atunci acest acest argument cu situația României și a Poloniei, două țări care la startul tranziției către capitalism aveau același PIB/locuitor și aceeași speranță de viață; treptat, pe măsură ce economia Poloniei a crescut mai rapid decât cea a României, polonezii au început să trăiească mai mult decât românii. În prezent PIB/locuitor este cu 60% mai mare în Polonia decât la noi, iar polonezii trăiesc cu 3 ani mai mult decât românii. Situația este asemănătoare dacă ne comparăm cu țările fost-comuniste care au reușit să se înscrie pe un traseu de creștere economică accelerată.

Astăzi reiau această temă prezentându-vă situația comparativă a numărului de decese rezultate din accidente rutiere. Datele sunt de aici. Se vede limpede cum țările care se bucură de un nivel de trai mai ridicat înregistrează mai puține pierderi de vieți omenești din cauza accidentelor de circulație. De ce? Probabil din cauză că au drumuri mai bune și mașini mai scumpe și mai sigure.

Pentru a pune și mai bine în context ideologic acest lucru priviți un grafic postat mai demult, care arată relația directă dintre mentalitatea paternalistă și sărăcie: cele mai sărace țări din estul Europei sunt țările în care populația nu a fost convinsă să respingă definitiv socialismul.

Accidente

Interventionismul-si-saracia

Concluzia? Acolo unde poporul este îndoctrinat cu socialisme și așteaptă să-i dea de mâncare “tătucul” de la guvern, acolo politicienii guvernează prost, în detrimentul bunăstării generale. Iar din cauză că oamenii rămân săraci ei nu-și pot permite să aibă grijă de sănătatea lor precum celelalte națiuni mai bogate, trăind astfel mai puțin. Și tot din cauza sărăciei societatea nu este în măsură să asigure o infrastructură rutieră și un parc de automobile moderne, drept pentru care mulți oameni mor pe drumurile patriei.

Dulce ca mierea e guvernarea socialistă…

Că tot suntem în an electoral și dezbaterea politică este intensă. Faptul că principalul subiect de ceartă politică este (anti)corupția, iar nu soluțiile la problemele economice care ne apasă, ilustrează exact subdezvoltarea intelectuală în care ne aflăm. Majoritatea dezbaterilor din spațiul public sunt praf în ochii proștilor, aruncat și de la stânga și de la dreapta. Creșterea economică ar trebui să fie dezideratul momentului, nu anti-corupția, anti-evaziunea sau alte gogoși.

48 Shares
Share
Tweet
Share