22 October 2020
Home / News / Veşti proaste pentru economie, veşti bune pentru speculanţi

Veşti proaste pentru economie, veşti bune pentru speculanţi

După ce în urmă cu ceva timp ştirile despre iminenta înăsprire a politicii monetare completau firesc tabloul rozaliu al reluării creşterii economice în UE şi SUA, zilele acestea am citit doar informaţii contrare. Pe de o parte, BCE a hotărât ieri menţinerea ratei dobânzii la 1%. Pe de altă parte, oficiali ai Fed vorbesc despre menţinerea ratei dobânzii aproape de zero pentru încă 6 luni sau chiar 2 ani.

În aceste condiţii – de reflaţie prelungită – speculaţia pe leu mi se pare absolut normală. Practic, asistăm la repetarea scenariului care s-a încheiat brusc cu criza din 2009: este rentabil să te împrumuţi ieftin în valută pentru a investi în lei la un randament superior. Aşa că dacă guvernul Boc nu comite greşeli grosolane şi primeşte banii de la FMI conform programului, nu văd ce ar stopa aprecierea leului în perioada următoare.

De fapt, aprecierea leului în faţa intrărilor masive de capital este un fenomen natural. Să ne amintim că între 2004 şi 2007 leul s-a apreciat cu peste 30%. Problema este că s-a apreciat prea puţin, nu prea mult. BNR a făcut tot ce i-a stat în putinţă să împiedice aprecierea, intervenind şi cumpărând masiv valută (rezerva valutară s-a triplat) şi punând în circulaţie în contrapartidă lei (masa monetară s-a triplat). Astfel am importat inflaţia occidentală cu toate consecinţele.

Câtă vreme autorităţile monetare occidentale duc genul de politică „iresponsabilă” à la Krugman, este bine să pariezi pe leu. Prost este că, probabil, BNR va încerca să practice în continuare o politică de currency board, ţinând sub control aprecierea leului, reducând rata dobânzii şi sporind masa monetară, permiţând astfel guvernului să amâne reducerea cheltuielilor bugetare.

0 Shares
Share
Tweet
Share