27 October 2020
Home / Economişti / Valentin Lazea se răzgândește! “Deflația este un mijloc de autoreglare a economiei”

Valentin Lazea se răzgândește! “Deflația este un mijloc de autoreglare a economiei”

Nu, nu visez, este oficial:

“Se spune că pericolul scăderii generalizate a preţurilor (deflaţiei) trebuie combătut cu orice mijloace, inclusiv printr-o reducere a dobânzilor de politică monetară, care să inducă un pic (sau un pic mai multă) inflaţie.

Trebuie însă lămurit faptul că deflaţia nu este nici pe departe monstrul cu şapte capete care ne este înfăţişat de către reprezentanţii mainstream-ului economic.

În primul rând, deflaţia constituie un mijloc, verificat timp de sute de ani, a autoreglării unei economii de piaţă. A bloca manifestarea deflaţiei înseamnă a văduvi economia de un instrument de autoreglare.

În al doilea rând, deflaţia constituie un instrument de redistribuţie, între diverse categorii de cetăţeni în cadrul aceleiaşi economii…

Acest proces de redistribuire, care generează câştigători şi perdanţi, este similar oricărui alt proces de redistribuire din economie şi nu ar trebui împiedicat de factori externi, politici. Însă, aşa cum se întâmplă în practică, lobby-ul celor care pot să piardă de pe urma deflaţiei este mult mai unitar şi mai vocal decât lobby-ul celor care ar putea să câştige, care sunt mai disipaţi (şi, adesea, în necunoştinţă de cauză).”

Superb, absolut superb. Ziceți și voi, pot să mai adaug ceva? Acum că aflăm chiar de la banca centrală că “deflația nu este monstrul cu șapte capete”, adică avem la dispoziție un argument de maximă autoritate (dah…) poate lumea capătă mai multă încredere în ceea ce spun pe acest blog de cinci ani de zile:

și, cu voia dumneavoastră ultima pe listă,

Oare ce l-a determinat pe economistul-șef al BNR să reevalueze situația, pardon, deflația? Pentru că vă aduc aminte în caz că sunteți uituci, în urmă doi ani Valentin Lazea a avut o dispută cu Cristian Păun exact pe această temă. Atunci domnul Lazea susținea că

“omul de rand ar avea doar de pierdut daca economia ar fi lovita de deflatie… chiar daca la prima vedere perceptia populara ar fi ca deflatia este buna, fiind practic opusa inflatiei, un rau binecunoscut societatii romanesti.”

Luați un castron de popcorn, nu pentru că e mult de ascultat, ci pentru că o să vă ardă la stomac. De la minutul 5:15.

 

Am comentat și la vremea respectivă, din alte puncte de vedere.

Așadar, oare ce a determinat această reevaluare a deflației la BNR? Aproape că nu am nici o idee… ceea ce ar fi însă de nepermis pentru un profesor universitar, drept pentru care vă îndrum atenția asupra Raportului anual al BIS, dat publicității alaltăieri, care aduce o critică zdravănă celor care cred în politica monetară “salvaționistă”, celor care trăiesc cu impresia că tiparnița de bani ne-a scos din criză și ne face mai bogați pe zi ce trece. Adevărul este că singurul efect al acestei politici a fost deconectarea piețelor financiare de realitatea economică. Iar în privința deflației raportul stabilește adevărul istoric, fie și parțial, printr-un comentariu consistent și un grafic foooarte interesant (p. 98):

Deflatia

 

Ce ne spune nouă BIS? Că deflația este măcar câteodată… de destul de multe ori adică, bună. Nu deranjează PIB-ul. Este compatibilă cu creșterea economică. Adaug eu, deflația este întotdeauna bună, ea a ajuns să fie considerată un bau-bau doar în momentul în care sistemul bancar a expandat creditul și datoria pe scară atât de largă încât a condamnat o mare masă de cetățeni la amanetarea viitorului și la dependență financiară; doar în momentul în care antreprenorii veritabili care își riscau propriul capital au început să fie înlocuiți cu antreprenorii “de succes” capabili “să urce firma pân’la cer” pe bază de… credit. Adică abia în perioada interbelică și mai ales după 1970, odată cu desființarea etalonului-aur, care mai ținea cât de cât în frâu expansiunea creditului.

Până la urmă, poate că acum a sosit momentul politic să aflăm adevărul… În dimineața asta mai am o singură curiozitate: oare reevaluarea situației este doar așa, de interes pur academic, sau se va căpăta și o semnificație practică, dat fiind că azi e ședință la BNR? Să ne așteptăm să nu mai scadă nimic? Să nu se mai relaxeze politica? Ar fi o idee bună, dar hai să vedem.

 

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share