21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Va fi naţionalizată opera lui Kafka?

Va fi naţionalizată opera lui Kafka?

Interesant acest articol al lui Alvaro Vargas Llosa (citiţi şi un material mai amplu din Haaretz), despre soarta unei părţi din manuscrisele lui Kafka. Pe scurt, deşi, scriitorul ceh de originea evreiască a cerut ca după moartea sa lucrările sale să fie distruse, cel căruia i-a împărtăşit această dorinţă şi totodată executorul său testamentar, Max Brod, i-a ignorat voinţa şi a i-a publicat opera. În 1939 Brod a părăsit Cehia sub ameninţarea naziştilor ajungând în Tel Aviv. La moartea sa, în 1968, a lăsat moştenire secretarei, Esther Hoffe, parte din manuscrisele originale ale lui Kafka. Hoffe, la rândul ei, a lăsat moştenire fiicelor sale respectivele lucrări. Ele au vândut „Procesul” dar au păstrat multe alte documente.

În prezent, statul Israel a cerut în justiţie divulgarea tuturor materialelor care se mai află în posesia familiei Hoffe şi preluarea acestora pe motiv că reprezintă un tezaur cultural naţional.

Este oare istoria atât de cinică încât să permită ca opera anti-totalitară a unui gânditor remarcabil să sfârşească prin a fi confiscată?

0 Shares
Share
Tweet
Share