18 September 2020
Home / Nevoia de reforme / Va fi 2010 anul reformei?

Va fi 2010 anul reformei?

Până de curând mă gândeam că viitorul guvern va fi unul de sacrificiu. România are nevoie de asanarea finanţelor publice, de economisirea banului – public şi privat deopotrivă. Cineva mai înţelept decât mine mi-a spus însă că se aşteaptă la perpetuarea status-quo-ului, la absenţa măsurilor reformiste, la agravarea problemelor economice. Spun mai înţelept deoarece îmi sugera implicit următoarea întrebare (pont): de ce ar fi următorul guvern mai econom decât actualul sau fostul guvern?

Aparent, dacă judecăm după avântul reformist al clasei politice ar trebui să privim cu optimism anul care vine. Această atitudine nu se justifică. Logica economică ne spune că guvernele răspund la stimulente la fel ca oricare dintre noi. În ultimii ani constrângerile bugetare au fost slabe, fie pentru că boom-ul economic asigura suficiente venituri la bugetul de stat, fie pentru că, atunci când creşterea economică s-a făcut ţăndări, FMI a intervenit acordându-ne un răgaz preţ de aproape jumătate din bugetul de stat anual. Această operaţiune, naiv numită „salvare” nu a făcut decât să amâne restructurarea şi revenirea politicii bugetare mai aproape de traseul dictat de raţionalitatea economică. Răgazul cumpărat pe datorie mai durează, teoretic, încă un an. În aceste condiţii, constrângerile bugetare pe care le va înfrunta viitorul guvern vor fi la fel de slabe ca şi cele pe care le-au cunoscut guvernele anterioare. Şi atunci, de ce ar adopta măsuri dure viitorul cabinet? Va fi oare el mai binevoitor şi mai preocupat de interesul general decât cele dinaintea sa?

Câtă vreme spectrul crizei globale nu dispare, FMI va fi reticent în a lăsa o ţară să cadă. Spuneam mai demult că am ajuns too big to fail, măcar pentru Europa de Est. Dacă economiile occidentale îşi accelerează creşterea iar boom-ul din Asia continuă, atunci FMI va putea adopta o atitudine mai dură. Altminteri nu văd de ce Fondul – care, la rândul său, este stimulat/constrâns de ambiţiile acţionarilor săi – ar deveni brusc îngrijorat de risipirea banilor în România şi nu ar mai continua momirea guvernanţilor de la Bucureşti cu alte miliarde de euro, precum a făcut în această vară. Cu atât mai rău pentru noi.

0 Shares
Share
Tweet
Share