18 September 2020
Home / Analiză-Statistică / Vă cresc salariile? Are de unde să mănânce inflația!

Vă cresc salariile? Are de unde să mănânce inflația!

INS a anunțat azi o creștere ușoară a câștigului salarial mediu net în luna septembrie. Potrivit calculelor, în această lună un salariat mediu ar fi câștigat cu 5 lei mai mult decât în august.

Așa cum puteți vedea din grafic creșterile salariale din 2011 încoace abia au recuperat pierderea datorată inflației. În termeni reali, ficțiunea care se numește „salariatul mediu” câștigă nesemnificativ mai mult decât obținea în septembrie 2009. Practic, dacă se duce la piață poate să cumpere cu salariul lui mai mare din prezent cam aceleași bunuri pe care și le permitea în toamna lui 2009.

Salariul mediu net si inflatia

Inflația a fost întotdeauna o politică de stat în România și se pare că va rămâne la fel. Creșterile de salarii din sectorul bugetar, care practic au propulsat media în sus, au fost obținute cu prețul creșterilor de prețuri, în special în sectorul energetic. Cei împovărați sunt angajații sectorului privat, al căror salariu a crescut mai puțin decât venitul bugetarilor în ultimii ani, dar care plătesc benzina și curentul electric la fel de scump ca și aceștia din urmă.

 

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share