24 February 2020
Home / Articole / Va aduce austeritatea războiul civil? Imagini din Spania

Va aduce austeritatea războiul civil? Imagini din Spania

În vreme ce la București suntem anunțați că s-a sfârșit cu statul minimal (!!!) și că de acum încolo o să aibă guvernul grijă de tot, în Spania protestele capătă amploare iar țara riscă să se imite tot mai mult modelul grec, sub toate aspectele (social, economic, politic). Imaginile de mai jos sunt de luna trecută, dar ce să-i faci, în era globalizării știrile circulă mai greu atunci când e vorba de lupte serioase cu establishment-ul. Din câte știu, protestul minerilor din Cinera nu este stins nici acum, dar nu am reușit să găsesc o informație foarte recentă.

Evident, s-a ajuns la această situație din cauza politicii de austeritate inepte dusă de guverne: reducerea subvențiilor și a cheltuielilor sociale FĂRĂ reducerea rolului (poverii) statului în economie. Nu avem nicăieri în lume o veritabilă reformă a statului, ci doar o politică de amputare socială, prin care masa bogată a dulăilor este conservată grație tăierii porției cățeilor.

Sunt absolut convins că dacă am avea politicieni care să vină cu propuneri credibile de reformă societatea ar asculta cu atenție. Dacă s-ar propune privatizarea spitalelor concomitent cu reducerea sau desființarea contribuției la sănătate, poate multora le-ar sclipi un beculeț. Dacă s-ar propune desființarea sistemului public de pensii (pentru cei care cotizează) concomitent cu reducerea drastică sau desființarea CAS, poate unii ar sta puțin pe gânduri. Dar aceste propuneri lipsesc, ceea ce mă face să mă gândesc că nimeni nu dorește de fapt “reforma statului”, ci doar păstrarea propriilor privilegii pe spinarea altora. Păstrarea iluziei că statul va dărui în continuare ca și în trecut, concomitent cu realitatea că statul taie pe ici pe colo, cât să nu se prindă prea multă lume cum stă treaba.

Reforma asta pe ciupite (ciupești câte puțin de la cei mulți) naște monștrii, mi-e teamă.

0 Shares
Share
Tweet
Share