25 November 2020
Home / Impozite-Politica fiscală / V. Ponta: Am bani de dat (hardly original populist version)

V. Ponta: Am bani de dat (hardly original populist version)

Nimic nu este mai ridicol decât să crezi în raționalitatea economică a politicii guvernului. Dovadă, premierul Ponta a anunțat că deficitul bugetar de doar 0,2% din PIB este prea mic față de cel planificat și, în consecință, ministerele trebuie să angajeze rapid cheltuieli altminteri ratăm momentul de a stimula economia:

“Fac un apel către toţi miniştrii, mai departe instituţiile publice, am bătut un record pe care nu ni-l doream, după şapte luni avem deficit 0,2%, cred că doar cu Germania ne putem compara. Avem bani pe care nu îi cheltuim. Ca să ajungem la 2,2 atât cât este calculat în buget înseamnă că aveţi în continuare sume la dispoziţie, proiecte, investiții.

Vă rog să reţineţi că aveţi în continuare sume importante de investit, de cheltuit şi dacă nu le cheltuim până în octombrie, noiembrie, după aceea iarăşi nu mai lucrează nimeni în decembrie şi faptul că o să fim una din ţările europene fără deficit nu mă încălzeşte, înseamnă că nu ne putem dezvolta în continuare şi că ceea ce am avut ca şi creştere economică se va duce în perioada următoare”

Să trecem peste faptul că, la această oră noi habar nu avem cât o să fie PIB anul acesta, în schimb știm precis că deficitul este 0,2% din PIB. Să trecem peste finețuri și să punem degetul pe rană. Iată în toată splendoarea diferența dintre stat și cetățean (sau întreprinzător). Spre deosebire de omul de rând care, preocupat de ziua de mâine, își drămuiește cu atenție banii de cumpărături, spre deosebire de o companie privată care este interesată să producă și să vândă cât mai mult, guvernul este interesat să își facă planul la… cheltuieli. Statul se opune omului. În timp ce individul este preocupat să producă și să inoveze, deoarece doar astfel își poate asigura un trai îndestulător familiei, statul este preocupat să cheltuie – odată ce a dijmuit banii cetățenilor.

rettungsschirm

Imaginați-vă, oameni buni, în această toamnă s-au terminat toate celelalte probleme ale guvernării, a mai rămas doar o năpastă: sunt prea mulți bani în visteria Domnului (închinați-vă la auzul numelui). Cum așa? Nu a dat guvernul în brânci cu colectarea impozitelor, dar a fost încă și mai incapabil la cheltuirea sumelor alocate inițial. Multe dintre acestea sunt legate de fondurile europene care trebuie să finanțeze diverse „investiții”, proiecte care însă au rămas de căruță din diverse motive – putem suspecta că în absența unui parandărăt uriaș, exagerat și incorect politic în anul de grație 2014, nimeni nu se apucă să muncească la implementarea lor.

Chipurile, fără aceste investiții întârzie dezvoltarea țării. Dar oare se gândește prealuminata conducere că impozitarea cetățenilor, impunerea de noi și noi biruri asupra comerțului și capitalului au fix același efect – și încă unul extrem de clar, fiindcă vorbim de blocarea investițiilor private, asupra cărora veghează ochiul vigilent al patronului? Oar se gândește cineva că deficitul bugetar nu reprezintă altceva decât bani adunați cu japca în mod indirect – mai întâi prin împrumuturi de la bănci, împrumuturi care urmează a fi plătite ulterior cu dobânda aferentă din taxele viitoare?

În realitate, vestea că guvernul a cheltuit mai puțin decât și-a propus este excelentă. Aceasta nu înseamnă nicicum sabotarea creșterii economice. Guvernul nu poate cheltui decât ceea ce confiscă de la cetățeni, subminând astfel el însuși producția și investiția. Iar cei care se gândesc la celebra formulă de calcul a PIB:

PIB = Consum + Investiții + Cheltuieli guvernamentale + Export net

Ar face bine să noteze că aceasta exprimă modul în care se distribuie PIB, nu modul în care se formează acesta! Deci nu putem spune că scăderea cheltuielilor publice frânează creșterea economică; aceasta nu are nici o legătură cu sursele (factorii determinanți ai )creșterii economice – aceasta este o altă mâncare de pește, cine nu are un manual de economie să-și cumpere. Așa cum se vede din formulă, cheltuielile guvernamentale nu fac decât să reducă spațiul disponibil pentru cheltuieli și investiții private.

P.S. Și un cântecel vesel să cântăm:

Am bani de dat, de la proști i-am luat

Am bani de dat, de la proști i-am luat

Yo tengo dinero, yo tengo dinerooo

Banii zboară, banii zboară…

12 Shares
Share
Tweet
Share