27 October 2020
Home / Educație / US News & WR: topul mondial al universităților

US News & WR: topul mondial al universităților

US News and World Report a dat publicității prima ediție a propriului clasament mondial al universităților. Clasamentul este realizat în funcție de prestigiul regional și internațional și de calitatea cercetării științifice.

În ceea ce privește primele 10 universități din lume apar puține schimbări față de situația pe care o știam din clasamentul Shanghai. Universitatea Oxford este pe locul 5, nu pe 10, iar Princeton nu intră în acest grup (ocupă poziția 13).

Clasament

Nici o universitate din România nu este prezentă în Top 500. Dar pe lângă ierarhizarea globală a universităților, US News & WR a mai realizat și topuri pe diverse specializări academice, folosind o metodologie ușor diferită (dar bazată tot pe calitatea cercetării și a publicațiilor științifice) pentru a determina care sunt primele 100 de universități în 21 de domenii. La matematică, pe locul 81 se află Universitatea Babes-Bolyai, care ocupă astfel o poziție mult superioară locului în clasamentul Shanghai, la același domeniu (151-200).

BabesDar cu o singură floare (facultatea de matematică) nu se face primăvară. De exemplu, Universitatea Harvard ocupă locul 1 global deoarece multe dintre departamentele sale sunt cele mai bune din lume pe domeniile lor – biologie, medicină,  economie și afaceri, psihologie – iar altele punctează foarte bine. Dat fiind că acest gen de clasamente se bazează pe vizibilitatea cercetării – prin publicarea de articole în cele mai importante reviste cotate ISI – universitățile românești au șanse minime să apară măcar în clasamentul unui domeniu specific, nu mai vorbesc de topul general.

 

0 Shares
Share
Tweet
Share