8 April 2020
Home / Articole / Ura! Un nou împrumut de la FMI, o nouă centură de siguranţă

Ura! Un nou împrumut de la FMI, o nouă centură de siguranţă

După o lungă aşteptare, după suspansul în care ne-au ţinut oficalităţile care acum 2-3 luni anunţau că este posibil să nu mai avem nevoie de ultimele tranşe din împrumutul de 20 de miliarde de euro (Ha, ha, ha!), iată, s-a produs inevitabilul: preşedintele a anunţat astăzi că este posibil să mai contractăm un împrumut de la FMI.

Cred că putem traduce liniştiţi exprimarea „este posibil” cu „este inevitabil”, mai ales dacă ne amintim că, înainte de contractarea actualului împrumut, s-a repetat insistent că nu avem nevoie de el. Până la urmă, am avut nevoie de ditamai centura de siguranţă de 20 de miliarde de euro (15% din PIB, practic jumătate din bugetul statului). Cum se va chema viitorul împrumut? Dependenţă preventivă de asistenţa externă?

Din stat asistenţial România este pe punctul de a ajunge stat asistat. Încă un alt stat eşuat nu ar mira pe nimeni. Butonul de panică a fost apăsat. Nu ne mai rămâne decât să numărăm. Precedentul împrumut încheiat de România cu FMI a îndatorat fiecare român productiv cu aproape 5000 de euro. Preţul plătit pentru socializarea pierderilor neraportate ale băncilor, pentru incompetenţa şi corupţia autorităţii publice. Tocmai am fost anunţaţi că este un preţ mic.

Încep să înţeleg de ce a spus guvernatorul BNR că împrumutul este o activitate serioasă. Doar nu vă aşteptaţi ca guvernul să continue cu activităţi neserioase, nu-i aşa?

Dacă doriţi cifre, aflaţi mai jos dinamica bugetului şi a datoriei publice. No comment.

O veste foarte proastă: echilibru bugetar în luna ianuarie

Creditul guvernamental în luna ianuarie

0 Shares
Share
Tweet
Share