18 September 2020
Home / Articole / Ura! Economia SUA a intrat în gard, deci e nevoie de tiparniță în continuare

Ura! Economia SUA a intrat în gard, deci e nevoie de tiparniță în continuare

Economia SUA s-a contractat cu 1% în primul trimestru, mai mult decât se așteptau analiștii. Cei mai buni dintre cei mai buni analiști – cei de la Goldman Sachs, cine alții? – afirmau la sfârșitul lunii noiembrie 2013 că economia este categoric pe un trend ascendent:

“After a year of growing at the slowest pace since the global financial crisis, we believe the United States economy is set to deliver above-trend growth in 2014 and 2015. The key
pillars of this view are a fading of the fiscal drag, stronger private consumption, a renewed pick-up in the housing sector and a recovery in corporate investment.

Încă o dată, asta se întâmpla în noiembrie. Dacă nici măcar previziunile pe termen foarte scurt nu se adeveresc, atunci ce încredere să ai în previziunile pe termen mediu?

PIB-ul SUA arată cam așa:

Q1 GDP revised

 

De unde se poate vedea un fapt foarte interesant, ca să nu zic îngrijorător și să-i necăjesc pe optimiști: în acest prim trimestru, cu excepția consumului, toate componentele PIB au tras economia în jos. Într-un mod teoretic paradoxal, dar cu care deja lumea s-a obișnuit, bursa a reacționat pozitiv la veștile proaste; probabil “băieții deștepți” ai finanțelor cred că fragilitatea creșterii economice va convinge banca centrală să nu reducă ritmul în care tipărește bani.

1 Shares
Share
Tweet
Share