18 August 2019
Home / Articole / Unii cărturari români l-au împărțit pe Dickens la zero și le-a dat cu rest

Unii cărturari români l-au împărțit pe Dickens la zero și le-a dat cu rest

Azi elevii de clasa a VIII-a au avut de trecut un test, la limba română. Vreau să vă atrag atenția asupra subiectului 3. El în sine e OK, dar trimiterea la un text publicat pe un anumit site mi-a ridicat un mare semn de mirare. Acest text arată că oricât de cărturari ne-am da unii dintre noi suntem mai degrabă adevărate pericole culturale. Aceasta este partea de început a subiectului dat azi la evaluarea națională:

SUBIECTUL al II-lea     (36 de puncte)
Citeste, cu atentie, textul:

Eucitesc.ro anunta un nou concurs fulger! Propunerea pentru aceasta editie a concursului Cum ar fi daca… ? este sa va imaginati ziua de Craciun asa cum se va petrece ea in viitor, in anul 2200. In cartea lui Charles Dickens, Poveste de Craciun, Ebeneezer Scrooge se intalneste cu trei fantome, dintre care una este cea a Craciunului Ce-Va-Sa-Vina. Aceasta il poarta pe Scrooge pe strazile Londrei si il face partas la conversatiile dintre oamenii care l-au cunoscut in trecut pe personajul nostru. Noi suntem curiosi sa aflam cum va arata Craciunul anului 2200, ce colinde se vor canta, ce cadouri vor fi asezate sub bradul holograma, cum vor sarbatori copiii venirea lui Mos Craciun etc. Imagineaza-ti un scenariu de acest fel, cat mai autentic, scrie-l intr-un text de maximum o pagina si trimite-l pe adresa [email protected], pana pe data de 23 decembrie.
Vom selecta trei texte finaliste care vor fi publicate pe site pentru a putea fi comentate de voi.
Asa cum v-ati obisnuit deja, premiul consta intr-un tichet in valoare de 500 de lei, cu ajutorul caruia iti vei putea cumpara cartile preferate.

(www.eucitesc.ro)

Ați înțeles cum vine treaba? Exact când să te bucuri că pe internet se mai face instigare la cultură și nu pentru oricine, ci pentru copii de gimnaziu, ajungi să realizezi că cei care își imaginează că fac educație de fapt ajuns să-i spele pe creier pe micuți.

Fir-ar să fie, abia acum îmi dau seama că am citit Charles Dickens și n-am înțeles nimic. Mi-a scăpat faptul că romanul cu pricina nu are în centru o miză morală, ci că aparține speciei science fiction și că ar fi trebuit să-mi dezvolte imaginația în legătură cu viitorul omenirii. Că autorul era de fapt un precursor rudimentar al lui Isaac Asimov. Că nu e vorba acolo de spiritul Crăciunului, ci de lumea fantomelor – dovadă că am interpretat inept lectura, prea aproape de litera cărții. Că mi-am pierdut timpul gândindu-mă la “ce a vrut să ne spună nouă autorul” – de fapt trebuia să citesc cartea ca sursă de inspirație pentru următoarea fantezie de pus în practică în vacanța de iarnă.  Nota bene, inventatorii concursului mai dau o bâtă în baltă la final, prin premiul substanțial cu care încearcă să momească tineretul să-și dea cu părerea despre “bradul holograma” și cadourile ar vrea să le primească în anul 2200, ținând cont de ce au citit în Poveste de Crăciun – trecând cu vederea că Dickens e preocupat tocmai de condamnarea dorinței de înavuțire și a zgârceniei.

Unde dai și unde crapă. Încă o probă că unii, indiferent cât ar citi și prin câte biblioteci s-ar plimba, tot pe arătură sunt. Ce să le spui acestor oameni, probabil “profesori”? Rușine.

0 Shares
Share
Tweet
Share