22 October 2020
Home / credite / Unde sunt cele mai ieftine credite în Europa de Est? Comentariu la Ionuț Dumitru

Unde sunt cele mai ieftine credite în Europa de Est? Comentariu la Ionuț Dumitru

Ieri Ionuț Dumitru de la Reiffeisen a prezentat un studiu privind ratele dobânzii în monedă locală la depozite și credite în mai multe țări din Europa de Est, cu intenția de a combate percepția (indusă inclusiv de BNR) că băncile românești țin creditul scump și astfel împiedică relansarea economiei. Concluziile studiului pot fi rezumate astfel:

– costul creditelor pentru companii este cel mai mare din regiune, ceea ce este însă explicabil prin faptul că numărul mare al insolvențelor (datorită unei legi proaste) și implicit al creditelor neperformante mărește considerabil riscul creditării în România;

– în schimb, România are una din cele mai reduse rate ale dobânzii (DAE) la creditele acordate populației, fiind întrecută în clasament doar de Bulgaria; costul creditelor ipotecare este mai mare decât în Cehia sau Polonia dar mai mic decât în Ungaria și Bulgaria.

Acum, comparația pe rata nominală a dobânzii poate fi înșelătoare, deoarece rata inflației care afectează diversele monede este variabilă. Una este să iei un credit cu 10% când rata inflației este 10% și altceva când rata inflației este 2%. De asemenea, ar trebui avută în vedere și prima de risc aferentă riscului de țară. Una este să dai credite în Cehia, altceva este să dai credite în Grecia și altceva în România. Companiile dintr-o țară nu pot avea niciodată un risc mai bun decât are guvernul țării respective (riscul suveran), prin urmare condițiile de creditare trebuie să țină cont de această realitate.

Deci, cum stăm cu comparația atunci când luăm în calcul riscul de țară și rata inflației? Vedeți mai jos. Rata reală este calculată scăzând din rata nominală rata inflației, iar rata fără risc este calculată scăzând din aceasta din urmă costul CDS. Această “rată fără risc” reprezintă randamentul autentic obținut de o bancă în procesul de creditare, cu precizarea că am omis riscul aferent situației particulare a întreprinderilor, risc posibil de evaluat doar de la caz la caz.

Ei bine, România nu are cel mai scump credit pentru companii, ea este întrecută de Bulgaria. Dacă avem în vedere, așa cum spune Ionuț Dumitru, faptul că procedura insolvenței este folosită abuziv de companii pentru a nu-și plăti ratele, ceea ce nu scuză rata uriașă a creditelor neperformante pe care le-au acumulat băncile, dar reprezintă o realitate și încă una costisitoare, atunci probabil creditul este și mai ieftin în România. Nici 1 punct procentual nu separă ratele din România și Polonia, dar rata recuperării creditelor cu probleme este de două ori mai mică la noi (29%) decât la polonezi (54%). Este clar un lucru: România nu are cel mai puțin permisive condiții de creditare din zonă.

Rata dobanzii la credite companii

Dacă ne mutăm atenția la creditele destinate populației, lucrurile sunt și mai clare. Avem cel mai ieftin credit de consum din regiune.

Rata dobanzii la credite populatie

Un calcul simplu arată că băncile din România operează cu una din cele mai mici marje (între rata dobânzii la credite și rata dobânzii la depozite) din regiune. Doar în Bulgaria băncile “se calicesc” mai puțin. În opinia mea această marjă este ridicată. De exemplu, în Germania marja dintre dobânzi este de doar 5,8 puncte procentuale. Dar noi nu vom ajunge prea repede la acest nivel, cel puțin nu atât timp cât concurența bancară rămâne redusă. Și când vorbesc de concurență mă refer atât la competiția din interiorul sistemului bancar cât și la competiția care trebuie să existe între acesta și restul componentelor sistemului financiar (piața de capital). Abia când publicul și companiile vor avea alternative reale de investire în instrumente financiare și abia când piața obligațiunilor se va dezvolta, abia atunci poziția sistemului bancar de principal finanțator al mediului de afaceri va fi pusă în pericol. Abia atunci vom vedea marjele scăzând.

Marja dintre dobanzi

 

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share