19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Unde este Justiţia şi câţi lei trebuie să plătim ca să aflăm

Unde este Justiţia şi câţi lei trebuie să plătim ca să aflăm

Trăim vremuri interesante. Nu ştiu dacă mai există vreo ţară în care sistemul judecătoresc să se afle în stand-by. Însă nimeni nu pare prea afectat de pauza prelungită pe care au luat-o judecătorii, dovada supremă că sistemul judecătoresc este atât de ineficient, atât de disfuncţional, încât oprirea sa nu pare să genereze mai multe pagube decât funcţionarea sa. Atât timp cât mergea, justiţia era sublimă, dar lipsea cu desăvârşire. Acum, că s-a oprit, merge perfect.

De două decenii ni se vorbeşte despre reformă şi fiecare nou ministru se pune la mintea detaliilor mai mult sau mai puţin picante ale unui sistem dezordonat: aşa a apărut inamovibilitatea magistraţilor, de exemplu – găselniţă genială pentru fundamentarea iresponsabilităţii în formularea actului de justiţie. Realitatea a demonstrat ulterior că nu avem nevoie de judecători inamovibili cu salarii mici, aşa cum nu avem nevoie de judecători inamovibili cu salarii mari.

Problema noastră este că am pierdut Justiţia în labirintul legilor anapoda, măsurilor aiuristice şi politicilor de clan. Judecătorul a ajuns extrem de puternic, câtă vreme poate lua orice hotărâre doreşte cu o citire în diagonală a dosarelor pe care le are în faţă; însă justiţia a dispărut, căci orice hotărâre judecătorească se bazează pe vreun text de lege.

În aceste condiţii, a ne întreba câti lei trebuie să plătim pentru a da de urma Justiţiei este o falsă întrebare. Până când judecătorii nu se vor afla în slujba cetăţeanului (în mod real, adică contractual, nu naiv-propagandistic), nu putem spera la împărţirea dreptăţii. În prezent, judecătorul nu are mai multă treabă cu împricinaţii decât are profesorul cu elevii săi sau, dacă preferaţi, doctorul cu pacienţii. Cu toţii muncesc cu spor.

Mă întreb cum ar fi dacă poliţia ar intra în grevă pe perioadă nedeterminată.

P.S. Salariile magistraţilor conform legii salarizării mi se par, în general, mizerabile. Însă nici dacă s-ar tripla nu am putea spera la schimbarea sistemului. Am ceva experienţă cu sălile de judecată, suficientă pentru a le plasa înaintea camerelor de spital în clasamentul celor mai periculoase locuri în care mă pot afla vreodată.

0 Shares
Share
Tweet
Share