5 April 2020
Home / Energie / Unde emigrăm ca să plătim puțin pe energie până în 2035?

Unde emigrăm ca să plătim puțin pe energie până în 2035?

Din ultimul raport al IEA aflăm că SUA își va menține prețurile foarte mici la energie electrică și la gaze, în comparație cu restul lumii, până în 2035. Graficul se referă la utilizatorii industriali, dar lucrurile nu sunt fundamental diferite în ceea ce privește consumatorii casnici.

Pretul energiei intre tari

Și acum să privim graficele de mai jos (click pentru mărire) care arată cât au plătit în semestrul I din 2013 firmele din România pe energie și gaze, în comparație cu firmele din alte țări Europene. Vedem că industria noastră plătește un preț cam cu 25%-30% mai mic decât media europeană.

Pret energie UE

Pret gaz UE

Concluzia? Pe de o parte, procesul de liberalizare a prețului, consumatorii din România vor plăti din ce în ce mai mult și va exista un proces de convergență a prețurilor în cadrul UE. Pe de altă parte, același proces de convergență, derulat de această dată la scară mondială, va duce la reducerea decalajului care separă UE de SUA. Una peste alta, în 2035 vom plăti dublu față de americani, cam la fel cum facem în prezent. Deci gata, avem estimarea oficială și un motiv în plus pentru a emigra.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share