24 February 2020
Home / Articole / Un război civil mare cât o plictiseală intelectuală

Un război civil mare cât o plictiseală intelectuală

I-am văzut pe unii politicieni și analiști prezicând că, dacă situația politică nu se va dezamorsa mai repede (în sensul dorit de dânșii, normal), atunci un război civil devine probabil. Prima mea reacție când am auzit această idee, din gura unor oameni situați pe poziții politice radical opuse a fost: “Ce să-i faci, geniile se ating!” Dar cred că opinia merită discutată un pic mai serios, totuși.

Afirmațiile de acest tip spun ceva despre convingerile persoanei care le emite, despre modul în care aceasta receptează realitatea politică și interpretează consecințele diverselor acțiuni politice. În cazul de față cred că avem de-a face cu o supraestimare a importanței disputei politice, dacă nu chiar cu o supra-umflare a ego-ului politicianului în speță. Nu e prima dată când politicienii se cred buricul pământului și, într-un sens, nu e de mirare că se întâmplă asta. Derapajul către aroganță este caracteristic politicienilor, deoarece puterea corupe – moral și intelectual.

Cred că astăzi politicienii supraestimează trăinicia legăturii dintre ei și populație. Când vântură spectrul războiului civil ei pornesc de la ipoteza că electorii vor da totul pentru partid, totul pentru patrie. De parcă altceva mai bun nu au de făcut vara asta. De parcă figurile politice care se rotesc pe ecranul televizorului sunt întruparea mântuirii economice și sociale pe care fiecare dintre noi o așteaptă în genunchi.

În realitatea, distanța dintre clasa politică și alegători a crescut constant după Revoluție. Dacă în anii ’90 lumea aștepta totul de la “Frontul Salvării”, între timp fiecare s-a salvat cum a putut: înjghebându-și o afacere, deschizând o tarabă, un “nonstop” etc. Pe cei mai muncitori dintre români îi deranjezi dacă le vorbești de politică. Ei se regăsesc în numărul absenților, care a tot crescut. Dar nici mulțimea de pierde-vară nu mai cade în nas când în fața ei se ițește chipul vreunui politician. De câte ori vin alegerile, românii nu mai așteaptă salvarea, ci doar un plocon (o găleată, o pungă cu făină și ulei). Mare diferență, căci acum calicii se uită la cine dă mai mult și examinează cu atenție cadoul. Dacă mita electorală conține cumva și un pachețel expirat atunci uită de restul și îți întorc imediat spatele.

Poporul a învățat foarte bine lecția predată de clasa politică. E ocupat, face bani, nu-l deranjați cu prostii.

0 Shares
Share
Tweet
Share