22 September 2020
Home / Articole / Un program lejer de ieșire din criză pentru Grecia

Un program lejer de ieșire din criză pentru Grecia

100 Shares

1. Încetarea plăților în contul datoriei publice externe. Anul trecut Grecia a plătit dobânzi de 4,3% din PIB.Fără serviciul datoriei statul grec nu are deficit bugetar. Asta este, Germania și Franța și-au salvat bancherii printr-o inginerie financiară în urma căreia datoria Greciei a crescut, acum este timpul să le explice propriilor contribuabili că trebuie să suporte consecințele.

2. Folosirea banilor economisiți astfel (surplusul bugetar primar = 2,5% din PIB) pentru reduceri de impozite. Dacă este nevoie, propun ca Victor Ponta să meargă în transfer de know-how la Atena și să le arate grecilor cum se scad impozitele tăind inutilele investiții publice.

3. Ieșirea din zona euro și continuarea utilizării unilaterale a euro (precum se întâmplă în Muntenegru) sau, și mai bine, liberalizarea completă a regimului monetar: populația ar trebui să poată folosi orice monedă dorește, inclusiv euro. Acest regim concurențial ar împiedica guvernul să aibă deficite bugetare finanțate prin tipărire de bani. Steve Hanke zice că și instituirea unui consiliul monetar, precum în Bulgaria, ar fi o idee bună; pentru aceasta am impresia că Grecia ar trebui să primească probabil niște bani de la FMI, cum a primit la timpul respectiv și Bulgaria, ne complicăm degeaba.

4. Restructurarea băncilor. Lichidarea rapidă a celor mai neperformante active (imobiliare, industriale etc.), ceea ce va determina o deflație puternică a prețurilor acestora, în urma căreia persoanele și firmele care au fost prudente și nu s-au îndatorat excesiv vor dobândi capacitatea de a domina antreprenorial alocarea resurselor în societate. În rest, asumarea transparentă a pierderilor de către deponenți.

5. Înlocuirea sistemului public de pensii cu unul bazat pe acumulare individuală. Folosirea activelor statului (prin privatizare) pentru a finanța plata obligațiilor către actualii pensionari și către cei care au cotizat deja. Orice nou contract de muncă va fi astfel scutit de plata contribuțiilor sociale.

6. Consolidarea fiscală, cu obiectivul de a ajunge treptat la un sistem cu doar 2 taxe (impozit pe venit și TVA). În prima etapă, desființarea impozitării veniturilor companiilor, pentru a stimula activitatea antreprenorială. Consolidarea se realizează prin eliminarea excepțiilor și mai buna colectare a celor două impozite menționate – gradul de colectare este mic în prezent și creșterea TVA se dovedește la fel de contraproductivă ca și în cazul României. Am arătat cum poate face România reforma, e valabil și pentru Grecia.

TVA Grecia

7. Debirocratizarea vieții economice, încurajarea competiției în toate sectoarele. Orice nouă legislație trebuie să urmărească desființarea piedicilor birocratice din calea liberei inițiative. Arhitectul miracolului economic german de după război, Ludwig Erhard, practic le spunea subordonaților: “Nu stați degeaba, desfaceți ceva (Undo something)!” Lecția predată de Erhard este foarte relevantă pentru Grecia astăzi.

Grecia

Am zis că este un program lejer? Am vrut să zic că este un program prin care Grecia poate ieși lejer din criză. Alternativa este să rămână în zona euro, să mai contracteze peste 50 de miliarde euro noi credite (cifra reală va fi mai aproape de 100 miliarde, cred), să țină pe picioare falimentarul sistem de pensii, să mărească impozitele. Într-un cuvânt, să amâne momentul decolării economice.

 

100 Shares
100 Shares
Share
Tweet
Share