30 May 2020
Home / Impozite-Politica fiscală / Un lucru crește sigur: cheltuielile gospodăriilor cu impozitele

Un lucru crește sigur: cheltuielile gospodăriilor cu impozitele

Dacă creștere economică avem doar în revizuirile de la INS sau în predicțiile optimiste ale FMI, un lucru crește sigur: cheltuielile cu taxele. Cheltuielile cu impozite, contribuții, cotizații și taxe au ajuns să reprezinte în trim. II 16,8% din totalul cheltuielilor gospodăriilor. Referindu-ne strict la trim. II, este practic cel mai înalt nivel înregistrat de la criză încoace, după ce în trim. II 2009 și 2013 ponderea dărilor către stat a reprezentat 16,7% din cheltuielile unei familii medii. Trendul general este ușor ascendent, așa cum se poate observa din graficul de mai jos:

Cheltuielile gospodariilor cu impozitele

 

 

Dar, în realitate, perioada analizată în grafic surprinde doar în mică măsură evoluția ponderii cheltuielilor cu impozitele. Ionuț Bălan a arătat că povara obligațiilor fiscale a ajuns să afecteze din ce în ce mai mult bugetele familiilor încă de la începutul anilor 2000:

Ponderea cheltuielilor cu impozite

 

Povara dărilor către stat variază în funcție de statutul ocupațional al membrilor familiei. În cazul salariaților (care sunt cap de familie), INS spune că peste un sfert din cheltuieli, mai precis 26,4% merg către achitarea diverselor taxe. Astfel, banii dați statului reprezintă principala cheltuială a salariatului, depășind cheltuielile cu alimentele, alte bunuri și servicii.

Cheltuieli salariat

 

Mai trebuie să mai adaug că 26,4% reprezintă cel mai înalt nivel al ponderii impozitelor în cheltuielile salariaților, în trim. 2, de la criză încoace? Deja v-ați prins. Și ne mirăm că nu creștem la nivelul… PIB-ului potențial. Sau că creșterea economică nu se simte în buzunarul cetățeanului. Păi cum să se simtă dacă statul îi confiscă atât de mult?!

0 Shares
Share
Tweet
Share