28 October 2020
Home / Articole / Un guvern de tehnocrați este de fapt un guvern politic

Un guvern de tehnocrați este de fapt un guvern politic

197 Shares

De ce? Fiindcă guvernul de tehnocrați nu face ce-i trece lui prin cap, ci are un mandat politic. Este pus acolo cu votul partidelor? Asta înseamnă că se află sub control politic. De fapt, nu există guvern independent politic, este o naivitate să-l considerăm așa.

Ce va avea de făcut un guvern de tehnocrați? Să administreze țara până la alegeri? Adică să păstreze status-quo-ul. Dar păstrarea status-quo-ului este o decizie politică. Politicienii decid, practic, că nu are rost să propună proiecte mai ambițioase de guvernare, așa că pun România pe loc repaus.

Ni se spune că guvernul trebuie să se ocupe de buget. Dar bugetul este un instrument politic. De asta se cheamă politica fiscal-bugetară așa cum se cheamă! Prin buget statul decide câți bani ia de la populație și care sunt sectoarele pe care le întreține. Eventuala decizie de a mai introduce o taxă sau de a amâna introducerea uneia, precum și decizia de a spori subvențiile către un anumit domeniu sau cheltuielile de personal – toate sunt decizii politice.

Un guvern de tehnocrați reprezintă de fapt un alibi pentru politicieni. Tehnocrații au fost mereu scoși la înaintare atunci când politicienii nu au vrut să-și asume transparent guvernarea. Când au vrut să o facă netransparent, pe sub masă. Despre asta este vorba și acum. Iar neasumarea responsabilității politice nu este doar o dovadă de lașitate ci  -ca să nu facem prea multă morală pe blog – un factor determinant al haosului decizional și o bună metodă de subminare a democrației.

Orice cetățean cu capul pe umeri ar trebui să se întrebe: dacă partidul care deține majoritatea nu vrea să conducă, atunci de ce nu lasă locul partidului din opoziție? Dacă nu vrea să lase locul, atunci de ce nu acceptă organizarea de alegeri? Dacă cele două partide se înțeleg pe o anumită variantă (guvern de tehnocrați), nu înseamnă că de fapt guvernează amândouă? Cetățeanul are nevoie să știe “cine este șeful”, ca să știe pe cine să tragă la răspundere. Guvernare fără responsabilitate politică nu există decât în “democrațiile originale”.

Tehnocrat

În “Să vină prietenii mei elefanții, pardon, tehnocrații!” am explicat de ce nu este doar o imposibilitate practică, ci și una logică:

Nu există tehnocrați în adevăratul sens al cuvântului, adică oameni feriți de ideologii, de viziune politică. Și chiar dacă ar exista, nu am avea nevoie de ei. În realitate, “tehnocrații” nu au funcționat decât ca marionete ale politicienilor sau ale “statului profund”.

Economia nu poate fi guvernată în stil neutru, nici de stânga, nici de dreapta, ci doar așa… “științific”. Dacă așa ar sta lucrurile atunci democrația s-ar fi desființat demult și am fi avut la cârmă un comitet de înțelepți. Dar nu e cazul. Poftim, acum s-a propus numele unui tehnocrat care s-a remarcat prin creșterea taxelor! Vreți cumva pe unul care să le scadă? Ne pare rău, politicienii nu mai au în rezervă vreunul.

Apropo de înțelepți, vă rog să observați că politicienii caută tehnocrați doar prin rezerva de cadre a instituțiilor statului (ar putea și prin corporații, dar le este frică). N-am văzut vreo solicitare de angajare a unui specialist străin, a unuia din mulții profesori care vizitează din când în când România și dau sfaturi gratis. Hai, nu trebuie să vă imaginați că am eu vreun prieten străin pe care l-aș vedea la guvernare, uite, mai ieri se plimba prin România un profesor care explica de ce la televizor trebuie să se înființeze un show special, intitulat This week on DNA. Deci ar avea acordul tuturor stakeholderilor României, căci altfel nu știu cum să-i numesc. N-am văzut nici să solicite ajutorul vreunui antreprenor care a pornit de jos, de la zero și a clădit o afacere de succes fără contracte cu statul; adică al unui tehnocrat care chiar a demonstrat că poate să facă ceva în viață, în afară de faptul că poate ocupa întreaga carieră diverse scaune în sistemul bugetar.

Nu vă lăsați păcăliți. Cu proxima ocazie, penalizați-i pe toți.

 

197 Shares
197 Shares
Share
Tweet
Share