17 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Un economist “genial” vrea abolirea monedei

Un economist “genial” vrea abolirea monedei

Numele lui e Willem Buiter, ditamai profesorul de economie la London School of Economics – altădată şcoală bună, dar de la o vreme plină de “genii” ale căror inepţii le întorci cu lopata.

Într-un articol din Financial Times, profesorul trăznit ne demonstrează cum poate statul să scadă şi mai mult rata dobânzii; adică, să o scadă sub zero. Căci, se pare, asta ar fi soluţia ieşirii din criză.

Cea mai simplă cale ar fi abolirea monedei, adică a semnelor fizice (bancnotele) pe care le folosim astăzi când facem cumpărăturile, şi circulaţia exclusivă a banilor electronici. Practic, moneda ar deveni doar o unitate de cont. Averea noastră lichidă ar consta în simple cifre asociate unui cont. Ar fi foarte simplu pentru stat să impoziteze suma din cont proporţional cu durata deţinerii ei, aplicând astfel o dobândă negativă. Cu cât păstrezi mai mult timp “suma” respectivă în cont, cu atât ea scade!

Articolul e fabulos prin prostiile debitate şi pentru că nu le pot spune mai bine decât autorul însuşi, vă las să le descoperiţi singuri. Cum prostiile respective nu sunt originale, ci doar împrumutate de la alte “genii” din alte vremuri, un recurs la istorie ar fi indicat pentru a înţelege mai mult (search Silvio Gesell pe Google e un bun început).

Până una-alta, se cuvine să remarcăm întoarcerea marxism-leninismului în economie. Mai ţine cineva minte că după revoluţia bolşevică ruşii au vrut să facă exact lucrul pe care îl susţine profesorul de economie capitalistă de astăzi? Cei care au crezut că socialismul ştiinţific e o contradicţie în termeni au acum ocazia să mai reflecteze. Socialismul are haine mai ştiinţifice ca niciodată.

Apoi, să ne gândim un pic la consecinţele măsurii propuse. După abolirea banilor fizici, moneda încetează să mai fie un bun economic. De fapt, încetează de tot. Băncile nu ar mai avea nevoie, de exemplu, să păstreze rezerve, pentru că nimeni nu ar mai avea ce/de ce să retragă din bănci. Şi atunci, cum multiplicatorul monetar ar tinde la infinit, masa monetară ar fi indeterminabilă, iar nivelul preţurilor aşijderea.

Ei da, dar nu ar fi ceva?!

0 Shares
Share
Tweet
Share