22 October 2020
Home / News / Un alt tălâmb economic despre Nobel

Un alt tălâmb economic despre Nobel

Deoarece momentul decernării premiului Nobel se apropie, m-am gândit că nu strică să mai adunăm păreri despre cine ar merita să-l câştige. Bradford Delong, un membru cunoscut al găştii de keynesieni dogmatici Stiglitz-Krugman are şi el o părere:

„Aş acorda în acest an premiul lui Ben Bernanke şi Mark Gertler… pentru cercetarea lor în domeniul creditului şi recesiunilor majore… A fost cel mai valoros lucru realizat în ultima jumătate de secol care ne-a ajutat să ne descurcăm cu problemele actuale… Indiferet cine îl primeşte, ei sunt cei care îl merită.”

Citind cele de mai sus, am rămas stupefiat. Doar o clipă, însă. Mă gândesc că, dacă Obama a luat coroniţa pentru pace, nu ar fi nimic neobişnuit ca Bernanke să fie şi el premiat pentru războiul împotriva crizei. Sau, şi mai bine, premiul ar trebui acordat tot lui Obama, care luptă pe multiple fronturi, iar cel economic nu este chiar cel mai neînsemnat. Iar dacă nu uităm că premiul este sponsorizat de către Banca centrală a Suediei, alegerea lui Bernanke pare chiar firească.

Să ştiţi că Delong are “antecedente”: de exemplu, l-a ridicat în slăvi pe Greenspan, care, nu-i aşa, merita şi el un Nobel dacă criza mai întârzia un pic. L-a criticat pe Hazlitt, pentru superba sa lucrare “Economia într-o lecţie”. Of, unde este Hayek, care spunea că premiul Nobel nu ar trebui să existe?

P.S. DeLong m-a convins să creez eticheta “Tălâmbul economic”.

0 Shares
Share
Tweet
Share