18 September 2020
Home / Articole / Ultima veste de pe frontul anti-euro: “e greu să stabilim cursul”

Ultima veste de pe frontul anti-euro: “e greu să stabilim cursul”

Pentru voi aceia care credeați că, în general, România este o economie de piață și, în particular, valoarea leului este stabilită pe piață, în funcție de cerere și de ofertă, următoarea afirmație rostită ieri de guvernatorul BNR ar putea să vă dezamăgească:

“Reaşezarea raporturilor dintre principalele valute ale lumii, care are loc inclusiv pe fondul recentei relaxări cantitative recent adoptate de BCE, complică indentificarea cursului de echilibru al leului la care ar trebui să se realizeze intrarea în ERM II şi ulterior adoptarea euro.”

Acum, noi știm că euro este o instituție politică, născută din nevoia de centralizare economică și monetară pe continent. Și nu am avut nici o îndoială că piața valutară din România este atent regizată de banca centrală, prin politica monetară. Dar cum să spui că aderarea la zona euro nu este o idee bună în prezent fiindcă comitetul central al planificării monetare are dificultăți în a stabili cursul de echilibru?! Nu este ca și cum ai spune că ne mai gândim ce facem cu TVA si celelalte taxe fiindcă nu știm exact ce se întâmplă cu prețurile?

Dog

 

Cursul de echilibru (și orice preț de echilibru în general) are doar o existență teoretică. El reprezintă nivelul la care cantitatea cerută de valută (sau de monedă națională) egalează cantitatea oferită.

1. Dacă stăm să ne gândim, nu vedem nicăieri prețuri de echilibru. Avem preț de echilibru la pâine? Nici vorbă, fiindcă dacă mergem să cumpărăm pâine, atunci fie vom găsi suficientă pe rafturi, fie nu vom găsi. În ambele situații nu putem vorbi de existența unui preț de echilibru

2. Pentru ca prețul să aibă relevanță economică, adică să fie un preț și nu doar un raport de schimb dictat arbitrar, cererea și oferta trebuie să fie libere să se manifeste; ceea ce nu este cazul pe piața noastră valutară, după cum spuneam.

Deci, prețul de echilibru nu există și nu poate fi calculat. Dacă piața este liberă, spre el se tinde prin procesul de “descoperire antreprenorială” (știu că Israel Kirzner este familiar câtorva persoane din board-ul BNR). Și, ca să nu o mai lungim, e foarte simplu să aderi o condiții optime la zona euro – cu condiția să vrei: lași piața liberă, nu mai cumperi/vinzi valută ca bancă centrală și vezi zona spre care tinde cursul. Cam acolo este, momentan, cursul de echilibru.

Cât o să fie peste 1 an sau 5, dacă nu aderăm, doar Dumnezeu știe. Credeam că lecția asta am învățat-o la căderea comunismului, dar se pare că nu-i așa.

P.S. Și totuși este trist în lume. Acum, că domnul guvernator ne-a spus că nu poate să calculeze cursul, ne dăm seama că nici cutremurul nu putea fi prevenit.

6 Shares
Share
Tweet
Share