29 November 2020
Home / Analiză-Statistică / Uite cât vei plăti în 2014 ca urmare a creșterii accizei la carburant!

Uite cât vei plăti în 2014 ca urmare a creșterii accizei la carburant!

Dacă doriți să aflați cât de mult veți fi exploatați de fisc prin actualizarea accizei cu rata inflației și prin accizarea suplimentară cu 7 eurocenți/l a carburantului, priviți graficul de mai jos. La construcția lui am folosit prețul actual al motorinei OMV Diesel (5.94 lei) și am presupus că sporirea accizelor se va reflecta integral în preț. Nivelul accizei este de 330 euro/1000 l, adică 33 de cenți/l. Prin actualizare cu rata inflației, aproape 4,8%, ea va crește cu 1,5 cenți/l. Adăugăm noua acciză de 7 cenți și obținem un plus de 8,5 cenți/l. La care se adaugă TVA, rezultatul fiind 10,5 cenți. La actualul curs de schimb înseamnă 47 de bani. Aceasta înseamnă că litrul de motorină se va scumpi cu aproape 8%.

Tot ce trebuie să știți pentru a vă regăsi pe grafic este cheltuiala lunară pe care o faceți cu motorina în prezent. Astfel, dacă în prezent cheltuiți în medie 200 de lei pe lună, atunci în 2014 (pe tot anul) veți plăti statului în plus 192 lei. Dacă aveți o mașină mai puternică și circulați mai des, iar acum cheltuiți lunar 800 de lei, atunci anul viitor veți vărsa la buget 768 lei.

Cheltuiala cu motorina 2

După cum vă puteți da seama și singuri, această cheltuială suplimentară este apropiată de valoarea unei polițe RCA. Este ca și cum statul vă obligă să cumpărați două RCA-uri în loc de unul!

Dacă vă plac cifrele, mai am. În România sunt 4,5 milioane de mașini. Persoanele care le dețin vor fi practic impozitate pentru ca celor 5,4 milioane de pensionari să le crească venitul cu 3,76%. Pensia medie este în prezent 807 lei, deci va ajunge la 837. Pensionarul va obține anul viitor 360 lei în plus. Adică suma suplimentară pe care o va achita la pompă un șofer care acum cheltuie pe carburant 400 lei pe lună.

Creșterea salariilor bugetarilor o vom plăti toți, angajați și pensionari, prin prețul mai mare la energie și altele.

UPDATE

Se pare că lucrurile stau și mai rău, conform unei știri de ultimă oră guvernul pregătind creșterea accizei de la 330 euro (cât este în prezent; cât am luat eu în calcul) la 400 euro pe 1000 l motorină. Aceasta înseamnă o creștere de încă 8.7 cenți/l cu TVA cu tot, adică încă 38 de bani/l. Adică o scumpire cu 14%? Deja puteți să vă cumpărați biciclete.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share