31 October 2020
Home / Investitii / Turma de pe bursă, într-o poză

Turma de pe bursă, într-o poză

Cu singura excepție perioada 2009-2011, când investitorii erau prea speriați ca să mai apese pe vreun buton, acest grafic arată că, în general interesul pentru achiziția de acțiuni la bursă este direct legat de cotația acțiunilor: atunci când cotațiile urcă investitorii prind curaj și cumpără, iar atunci când cotațiile coboară lumea fuge ca potârnichile – sau ca oile.

Equity

Mie această sincronizare dintre randamente și interesul investitorilor îmi spune nu că investitorii sunt proști, ci că „jocul” îi depășește și ei știu asta. Atunci când piața financiară este inundată de banii care vin valuri-valuri de la banca centrală, cel mai înțelept lucru nu este să stai deoparte, ci să mergi și tu cu… turma. “Câtă vreme cântă muzica trebuie să te ridici și să joci”.

Fed

Cândva bursa era considerată busola economiei, dar astăzi nu mai poți avea încredere că această instituție arată altceva decât… ce este la modă (politic) să arate. Sigur, bursa este încă foarte utilă pentru prețurile relative pe care le oferă, pentru faptul că ne ajută să comparăm randamentele investițiilor alternative, dar dinamica sa agregată este prea afectată de zgomotul produs de politica monetară.

A propos, din moment ce indicii bursieri au bătut record după record în ultima vreme, poate este momentul să vindeți, nu credeți? Sau așteptați să scadă cotațiile?

0 Shares
Share
Tweet
Share