27 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Tun financiar în Bulgaria: doar 13% din creditele celei de-a patra bănci au garanții valide

Tun financiar în Bulgaria: doar 13% din creditele celei de-a patra bănci au garanții valide

Zice azi Banca Națională a Bulgariei, la prezentarea raportului de audit în cazul Corporate Bank (traducere Google), banca luată cu asalt de deponenți în urmă cu câteva luni:

La 09.30.2014, valoarea totală a tuturor activelor Băncii s-au ridicat la 6662000000 Lev. Concluzia firmelor de audit este nevoie de depreciere a activelor băncii în suma totală de 4222000000 Lev. Informații detaliate despre bilanțul băncii și concluziile analizei și evaluării de active care pot fi vizualizate aici

Pe baza bilanțului băncii și rezultatele analizei și evaluării principalele posturi din bilanț (inclusiv împrumuturi, investiții de portofoliu, titluri de valoare, alte bunuri, imobiliare) și garanții bancare emise de bancă pot trage următoarele concluzii:

Conducerea Bancii nu a aderat la practici bancare prudente. După introducerea banca sub supraveghere specială stabilește mai multe neajunsuri admise înainte de al introduce în această stare:

– În procesul de creditare nu are studii aprofundate de împrumut, nu există analize detaliate de planuri de afaceri și estimările pe proiecte pentru a justifica finanțare.

– Nu există nici un control în stabilirea și monitorizarea permanentă a garanțiilor negociat. Analiza arată că o parte semnificativă a valorilor mobiliare au lacune în formarea lor sau inexistentă, ceea ce le face nerealizabile. Rata de acoperire a portofoliului de credite al băncii cu garanție valabil este de aproximativ 13 la sută.

Bulgaria

Deci, după ce că sistemul bancar este fragil ca o schemă Ponzi datorită principiului rezervelor fracționare, dacă mai nimerește în el și un haiduc pus pe fapte mari, atunci iese ditamai tunul! În buzunarul naivilor, care sunt permanent asigurați, de către organele de supraveghere, că nimic rău nu se poate întâmpla.

Acum cine plătește prejudiciul? Organele de supraveghere? Dar în România a plătit cineva din BNR pentru faptul că am avut boom și criză, pentru faptul că s-a întârziat restructurarea portofoliilor băncilor și că, drept urmare, de ani de zile creditarea a înghețat? A plătit cineva pentru creșterea economică ratată?

 

 

.

1 Shares
Share
Tweet
Share