18 September 2020
Home / Despre BNR / Transparența și independența BNR: ca în Africa

Transparența și independența BNR: ca în Africa

Nergiz Dincer și Barry Eichengreen au publicat ultimul update la cunoscutul lor clasament despre independența și transparența băncilor centrale. Dan Popa a citat acest studiu în forma sa de working paper încă din septembrie anul trecut, dar lucrarea este inclusă acum în International Journal of Central Banking, revistă la care presupun că și „Școala de la BNR are abonament și poate, astfel, va socoti că este oportun să transmită o reacție. Dacă nu cumva a plecat în vacanță…

România stă prost în acest clasament, sub media europeană. Am spus prost? De fapt, foarte prost, BNR fiind practic surclasată de băncile naționale ale unor țări ex-comuniste, depășită chiar și de Albania. O scurtă explicație pentru a interpreta corect graficele care urmează. Dincer și Eichengreen calculează un indice al transparenței care poate lua valori între 0 și 15; cu cât indicele este mai mare, cu atât mai transparentă și mai independentă este banca centrală. O bancă centrală primește maxim 3 puncte pentru fiecare din cele 5 criterii de evaluare, explicate extrem de clar în Anexa 1:

  • Transparența politică: se referă la relația bancă centrală – guvern, la formularea obiectivelor și a priorităților de politică monetară;
  • Transparența economică: se referă la modelele folosite de banca centrală pentru a implementa politica monetară;
  • Transparența procedurală: se referă la informarea publicului larg în legătură cu maniera în care se iau deciziile de politică monetară;
  • Transparența decizională: se referă la anunțarea și explicarea deciziilor de politică monetară;
  • Transparența operațională: se referă la autoevaluarea măsurilor luate.

Informațiile necesare calculării punctajului sunt luate de pe pagina de internet a băncilor centrale, din rapoartele lor anuale sau din alte publicații indexate de FMI.

În cazul României indicele transparenței băncii centrale are valoarea 7,5, în vreme ce Ungaria are 13,5, Cehia – 12, Polonia – 9. Albania are 8, iar media europeană este de 8,4. Observați vă rog extrem de mic (1,5) pe care BNR l-a obținut până în anul 2001.

Transparenta BNR

 

Vreți să ne comparăm cu cele mai transparente bănci centrale? Mai exact cu banca centrală a Suediei care are un scor de 14,5? Sau cu Banca Noii Zeelande care adună 14 puncte? Nu cred. Să-i lăsăm, pe vecinii noștri unguri (locul 3 în lume) și cehi să se raporteze la aceste performanțe. BNR este atât de lipsită de transparență și independență încât ne putem compara doar cu băncile centrale ale unor state africane. De fapt, ca să fim drepți până la capăt, dacă calculăm media indicelui transparenței pe întreaga perioadă analizată, vedem că BNR (5,11) este întrecută și de celebra bancă centrală din Botswana (5,73) și de cea din Namibia (5,61); dintre exemplele alese doar Ghana, cu o medie de 5,03 are o performanță mai slabă.

Transparenta si independenta BNR

Dacă o instituție nu este transparentă atunci înseamnă că are ceva de ascuns. O instituție lipsită de transparență este iresponsabilă, iar acțiunile sale pot fi suspectate că aduc deservicii societății. De ce este important ca BNR să fie transparentă? Pentru a nu exista situații de genul celei la care am asistat pe vremea când eram student, atunci când întrebat fiind „Pe ce se bazează BNR când decide diversele măsuri de politică monetară?” profesorul (care era și membru în board-ul BNR) a răspuns nedumerit printr-un ridicat din umeri.

Aș mai adăuga un lucru. Datorită modului de prelevare a informațiilor, punctajul realizat conform indicelui lui Dincer și Eichengreen supra-estimează grav independența băncii centrale. Probabil autorii studiului ar trebui să facă o excursie prin România să vadă exact cum este numită la noi conducerea BNR și ce declarații comice fac atunci când sunt… transparenți.

 

1 Shares
Share
Tweet
Share