25 November 2020
Home / Observații / Toate variantele posibile și imposibile despre evoluția Greciei în perioada următoare

Toate variantele posibile și imposibile despre evoluția Greciei în perioada următoare

Grecia este la un moment de răscruce. În mod normal, dacă țara ar fi condusă de oameni responsabili, guvernul ar proceda la repudierea datoriei. Refuzul de a mai plăti este nu doar o soluție morală, ci și economic preferabilă alternativelor existente (inflația sau taxarea suplimentara via confiscarea depozitelor bancare după model cipriot). Dar – și aici este un mare DAR – încetarea plăților trebuie însoțită de politici înțelepte și de o reformă a sistemului economic-social, altminteri haosul va ajunge să guverneze rapid. Nu mai intru aici în detalii, pe de o parte fiindcă este extrem de improbabil ca politicienii greci să facă așa ceva și, pe de altă parte, fiindcă politicile de bun-simț nu au fost niciodată greu de înțeles. Grecii nu vor ajunge să ducă o politică liberală, ei vor să fure în continuare (la nivel de sistem, mă refer).

Până una-alta, înțeleg că guvernul grec le-a cerut tuturor instituțiilor publice să predea cash-ul pe care îl mai dețin – cam cum a făcut Stolojan la noi în anii 1990 cu “naționalizarea valutei”. A cerut asta, de pildă, universităților (vă dați seama ce mare e disperarea…), dar rectorii se cam codesc. Simultan, datornicii se trezesc cu conturile bancare înghețate. Doar datornicii, pentru moment, dar dacă nu se ajunge la un deal cu Occidentul, probabil toată populația se va afla în imposibilitatea de a mai retrage vreun euro din bănci. Sincer, nu înțeleg de ce ezită guvernul grec să bată palma cu europenii, de ce se ține atât de bățos, oricum falimentul Greciei va atrage și falimentul guvernului. O explicație, cam conspirativă, ar fi că americanii îi folosesc pe greci pentru a submina zona euro – doar Tsipras este favoritului lui Soros.

În fine, mai jos aveți toate scenariile care pot urma în săptămânile și lunile următoare (sursa). Concluzia fiind că, există o mare probabilitate ca actualul guvern să pice.

Grecia

 

17 Shares
Share
Tweet
Share