27 October 2020
Home / Economişti / Thomas Sargent a luat premiul Nobel

Thomas Sargent a luat premiul Nobel

Așa cum ați aflat poate deja, Thomas Sargent a luat premiul Nobel. Aveți aici reacția furioasă a lui Cristian Păun – de înțeles, zic eu. Aici este comentariul lui Tyler Cowen. Dacă ținem cont de faptul că premiul s-a acordat la pachet lui Cristopher Sims, un ilustru necunoscut în economie dar, ce-i drept, mare inventator de metode de analiză statistică (VAR), reacția este cu atât mai justificată.

Judecând la rece, Thomas Sargent s-a remarcat prin faptul că a spus două lucruri. În primul rând, că politica guvernului (în particular politica monetară) funcționează în sensul dorit de guvern doar dacă oamenii nu o anticipează, adică se lasă păcăliți. Dacă oamenii anticipează inflația atunci ei vor include un premiu de inflație în toate prețurile, iar efectele asupra “economiei reale” sunt minime. Nu se vor face angajări, iar producția nu va crește deoarece indivizii realizează că în spatele creșterii “cererii” se află doar tiparnița de bani.
Asta e o idee bună, dar Lucas o afirmase deja și el a primit Nobelul cu altă ocazie. Ludwig von Mises o afirmase înaintea lui Lucas. Și, în esență, Abraham Lincoln înaintea lui Mises (Remember: “Nu poți să-i prostești pe toți tot timpul”).

În al doilea rând, Sargent a spus că în sistemul monetar actual – al banilor de hârtie – inflația depinde de starea finanțelor publice. Ideea este că statul va recurge la emisiune monetară atunci când nu-și poate acoperi prin impozite cheltuielile bugetare. Nici această idee nu este o noutate (bun-bun, econometricienii nu pot veni cu o noutate, din principiu!). În plus, statele pot planifica expansiunea monetară și fără să aibă deficite bugetare – la urma-urmei, așa am ajuns la criza actuală, nu?! Reformulând însă ideea lui Sargent, se poate spune că nu se poate vorbi de independență a politicii monetare în raport cu politica fiscală. Repet, ca să se înțeleagă: independența băncii centrale este un mit; politica monetară nu poate să urmeze alt curs decât cel dictat de clasa politică (prin buget). Iar concluzia asta, de bun-simț altminteri, tocmai a fost validată în criza asta.

0 Shares
Share
Tweet
Share