27 October 2020
Home / Observații / Terapia graduală – sau “Lungește Doamne boala” – în cazul Greciei

Terapia graduală – sau “Lungește Doamne boala” – în cazul Greciei

PIB-ul Greciei a scăzut cu un sfert în ultimii 6 ani, dar graficul din dreapta (sursa) este extrem de sugestiv pentru a înțelege de ce:

PIB Grecia

Spre deosebire de alte state care de-a lungul timpului au permis economiei să se ajusteze brusc, Grecia a dus o politică iliesciană, preferând amortizarea reculului economic. O proastă idee, pentru că ceea ce salvezi pe termen scurt nu faci decât să sacrifici pe termen lung. Practic, pui frână falimentelor și șomajului în primii 2 ani de criză, dar până la urmă scăderile mici se cumulează an de an și produc o sărăcie chiar mai mare. În loc să lase economia să se curețe de investițiile neperformante, în loc să scoată la mezat capitalul baronilor locali – de pe urma căreia tocmai sărăcimea, proletariatul necorupt și neîndatorat ar fi avut de câștigat, Grecia a vrut, chipurile, să protejeze clasa muncitoare. Curată protecție, coane Fănică! Această politică a fost practic sponsorizată de UE care, prin bailout-urile acordate au permis Greciei să se întindă în continuare mai mult decât îi este plapuma. Ce-i drept, UE a fost interesată să-și salveze bancherii, dar politica asta a convenit și socialiștilor de la Atena. Politicieni care, cum spunea un hâtru, dacă le arunci 10 000 de euro îți dansează pe masă.

Terapia graduală reprezintă de fapt subminarea economiei naționale. S-a întâmplat în România în anii 1990, s-a întâmplat și în Grecia.

2 Shares
Share
Tweet
Share