28 October 2020
Home / Liberalism / Tentația centralismului: de câte ori găsim cuvântul “plan” în programele candidaților?

Tentația centralismului: de câte ori găsim cuvântul “plan” în programele candidaților?

Românii au o mentalitate paternalistă, așteaptă să facă statul ceva pentru ei. Și chiar dacă unii (puțini) ar vrea ca statul să facă un singur lucru, anume să se dea la o parte din calea lor, majoritatea vor să primească o pleașcă de la guvern. Este foarte greu ca un partid politic sau un candidat la Cotroceni să-și cenzureze tentația de a livra publicului ceea ce acesta vrea să audă: promisiuni despre cum statul va construi țara de la est la vest, despre macarale care râd în soare, despre milioanele de slujbe care vor fi create, despre câinii cu covrigi în coadă. Din acest motiv, spun mulți, cel mai adesea nici nu contează cine câștigă, deoarece toți vor face aceeași politică de stânga (doar Critic Atac o consideră fascistă, dar este același lucru!)

Totuși, există vreo deosebire ideologică între candidați, măcar acum, în faza de programe – dacă nu ulterior, după ce câștigă funcția? Am zis să testez orientarea ideologică a candidaților la modul cel mai simplu: cât de frecvent întâlnim cuvântul “Plan” (cu sensul de planificare) în programele lor. Și m-am oprit la 3 candidați, deoarece doar aceștia au programe cât de cât consistente. Restul…, de pildă, programul lui Teodor Meleșcanu are doar câteva mii de caractere, este de nivelul unei compuneri școlare, nu are sens să-l analizăm.

În programul de 36 de pagini al lui Victor Ponta cuvântul plan se regăsește de 14 ori. VP are un plan pentru tineri, are unul pentru investiții, unul pentru inovare, are chiar și un plan pentru Biserică…, pe scurt, a planificat toată societatea. Câteva paragrafe ilustrative:

 • Vorbim de un Plan Naţional care să nu ţină timp de un mandat, ci de cel puţin 4 sau 5 mandate de consolidare a României, şi care să fie asumat de toată clasa politică, indiferent de cine câştigă alegerile. Un proiect de uniune naţională şi politică pe domenii strategice… Energia umană şi cea materială pot fi încadrate într-un plan de dezvoltare pentru 20 de ani

 • Continuarea Planului Naţional de investiţii, prin stimularea investiţiilor cu valoare adăugată ridicată, care să multiplice crearea de locuri de muncă şi valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează

 • plan naţional de angajare tineri

 • Plan Naţional de creştere a competitivităţii în zona industriei IT …

 • Plan Naţional de menţinere în România a resurselor umane pregătite de şcoala românească în domeniul IT

PCR

În programul lui Klaus Johannis cuvântul “plan” este întâlnit doar de 7 ori, ceea ce este o mare diferență, mai ales că documentul are 58 pagini (enorm). Domnul Johannis se mulțumește să susțină un plan de dezvoltare durabilă, unul de achiziții publice și unul de transport. Zice așa:

 • Trebuie să avem reguli stricte asupra cheltuirii banului public și un plan pe 10 ani de alocare a fondurilor care să facă imposibile alocările clientelare din bugetul statului.

 • susținerea elaborării unui Plan de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 10 ani

 • În paralel, voi susține crearea unui Plan de investiții și achiziții în sănătate,

 • Voi solicita partidelor politice să convină asupra realizării și să-și asume un master plan de transport pe o perioadă de 10 ani

 

Programul Monicăi Macovei are 24 pagini și în el întâlnim cuvântul plan doar de două ori: în legătură cu agricultura ecologică și protejarea biodiversității:

 • Voi susține inițiativa adoptării unui Plan național pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

 • Voi cere guvernului și administrației centrale ca documentele și planurile deja elaborate pentru conservarea biodiversității să fie scoase din sertarele în care mucegăiesc, să fie concentrate într-un singur plan de acțiune care să fie pus în aplicare cu implicarea organizațiilor non-profit care au ca scop conservarea biodiversității.

Concluzia? Victor Ponta nu ne suprinde, are un program de stânga, unde tradiția planificării centrale nu s-a pierdut. Citindu-l, mai că îți vine să te întrebi: bine, dar de ce nu s-a gândit și la un plan pentru consumul de carne sau de biscuiți? Să se dea câte puțin, ca să ajungă la fiecare… Cine a scris acest program crede probabil că planificarea centralizată a fost o idee bună aplicată prost. Adevărul este exact invers, socialismul este o idee greșită care a fost aplicată destul de bine.

Surpriza vine de la Johannis și Macovei, ale căror programe au fost scrise clar de persoane de orientare liberală, dovadă că nu s-au trădat prin folosirea excesivă a “planului”. Însă în cazul primului dintre ele, textul umflat și imprecis, abuzul de sintagme menite să hipnotizeze cititorul, ne transmit că domnul Johannis stă în două bărci. Nu vrea să dezamăgească pe nimeni; nu vrea să-i sperie pe care care așteaptă să le facă statul cadou ceva, nici să le ia speranța celor care preferă mai puțin intervenționism. Programul lui Macovei este cel mai liberal, deși nu consistent, voi reveni asupra acestui subiect.

0 Shares
Share
Tweet
Share