24 January 2021
Home / Observații / Tensiunea bugetară începe să semene cu cea din 2009

Tensiunea bugetară începe să semene cu cea din 2009

De ce s-a tot discutat de creșteri de taxe? De ce guvernul a mărit acciza la carburanți? De ce decapitalizează întreprinderile de stat? Deoarece veniturile fiscale au mers în jos și decizia de a mări salariile bugetarilor nu are acoperire financiară.

Dacă scăderea taxelor și creșterea salariilor sunt politici contradictorii, măcar pe termen scurt, care dintre ele ar trebui să prevaleze? Întrebarea pe care trebuie să și-o pună orice economist și decident politic este următoarea: de ce are nevoie în primul rând România? E clar că medicii au salarii mici, dar România în ansamblu este o țară săracă – 30% din gospodării au WC în curte. Care este prioritatea? Logica economică ne spune că prioritară este creșterea producției și acumularea de capital, deoarece asta duce direct la creșterea veniturilor și, indirect, la creșterea salariilor celor care oferă servicii populației, de la frizeri până la medici. Nu poți să pui carul înaintea boilor.

Conform Consiliului Fiscal, anvelopa salarială în sectorul bugetar este de 47% din veniturile fiscale, cea mai ridicată din Europa. Salariul mediu brut în administrație este similar cu cel înregistrat în țările vecine, mai bogate (Cehia, Ungaria, Polonia). Politicile implementate au creat o tensiune bugetară care seamănă cu cea existentă în 2009, după care știm cu toții ce a urmat: tăieri de salarii și creșteri de impozite.

77 Shares
Share
Tweet
Share