27 October 2020
Home / News / Taxa pe mâncare rapidă, pardon, taxa rapidă pe mâncare

Taxa pe mâncare rapidă, pardon, taxa rapidă pe mâncare

Taxa pe fast food se încadrează perfect în categoria acelor măsuri prin care guvernele vor să salveze planeta dar de fapt dau în gropi de perspicace ce sunt.

Vă amintiți salariul minim? Bineînțeles, cu această reglementare statul vrea să îi ajute pe lucrătorii slab calificați, dar un pic de logică îți spune că tocmai în ei lovește. Creșterea salariului minim nu-i va afecta pe doctori, profesori, avocați, ingineri etc., pentru că ei oricum câștigă mult peste ceea ce statul consideră „minim”, ci pe tinerii care abia ies de pe băncile școlii sau pe cei care nu au investit în formarea lor profesională. Pe ei îi va impinge statul în rândul șomerilor sau al celor care muncesc la negru – cel puțin câtă vreme nu s-a inventat un mecanism eficient de constrângere a patronilor să creeze pe degeaba locuri de muncă.

Vă amintiți controlul chiriilor? Săracilor vrea statul să le facă un bine, pentru că ei, “săracii”, nu au bani să plătească chirii mari. Poanta este că tocmai săracilor le face un mare rău, deoarece nimeni nu poate fi obligat să-și închirieze proprietatea cu cât zice statul. Deci nu vor mai fi locuințe de închiriat pentru săraci, care vor dormi sub poduri. Sau proprietarii vor folosi alte criteria pentru a-și allege chiriașii: sexul, culoarea ochilor, rasa, numărul de copii ș.a. Cei mai defavorizați social (adică cei fără o slujbă stabilă, cu mulți copii, eventual care provin dintr-o etnie/rasă disprețuită de restul lumii), tocmai ei vor avea de suferit.

Aceste lucruri au fost constatate de secole, dar cine să intre în bibliotecă să le afle? Mi-e teamă că nici politicianul-manelist nici “boborul” care merge la vot.

Scopul taxei pe fast food este să îi împiedice pe oameni să își facă rău.

Nu văd taxa ca aducând venituri la buget, dar poate avea un efect pozitiv de sancţionare şi descurajare a unei alimentaţii nesănătoase care afectează viaţa copiilor

(Victor Ponta)

Mai precis, scopul este să scumpească mâncarea rapidă, la care mulți români se dedau, pentru a-i stimula pe oameni să aleagă altceva. Și aici vine întrebarea: altceva ce? Probabil experții din guvern cred că studențimea sau părinții care muncesc de dimineață până seara pentru a clădi un viitor copiilor (dacă nu pentru a-și plăti întreținerea) se vor duce direct… La Mama, Tata sau Cireșica, dacă nu cumva la Jariștea, unde să servească fructe de mare sau curcan cu sos de pere.

Ha, ha, ha! Adică cineva crede că măsura asta îi va stimuli pe oameni să scoată din buzunar MAI MULȚI BANI pentru mâncare! Într-adevăr, trebuie să ai cel puțin 2-3 facultăți pe-afară (asta e, se pare, regula în noul guvern) ca să crezi așa ceva.

În realitatea, oamenii vor cheltui mai puțin și vor alege să consume alimente cel puțin la fel de nesănătoase. E logic. Dacă ești sărac sau nu ai timp să gătești în gospodărie, atunci scumpirea șaormei te va duce direct la raionul cu parizer.

Dar eu zic altceva atunci. Propun ca guvernul să fie consecvent și să interzică complet toate produsele care conțin 1% substanțe nutritive și 99% chimicale. Sunt puzderie prin hipermarketuri. Ce părere aveți?

De fapt, așa cum am sugerat în titlu, taxa pe mâncare rapidă nu este decât o taxă rapidă pe mâncare. În contextul de azi în care guvernul are nevoie disperată de bani, el încearcă să-i scoată și din piatră seacă. Evident, trebuie să găsească un alibi, ceva frumos de adormit copiii, ceva cu salvarea planetei sau în genul ăsta. Ceva după care Dorel să caște gura și să uite că moare de foame.

0 Shares
Share
Tweet
Share