18 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Ţările sărace nu ar trebui să exporte apă?!

Ţările sărace nu ar trebui să exporte apă?!

Nu toţi socialiştii sunt mulţumiţi de Conferinţa de la Copenhaga. Deşi s-au făcut progrese notabile în condamnarea crimelor capitalismului, unii au reclamat faptul că problema apei a fost uitată aproape complet. Criza apei care afectează miliarde de oameni, plus multe alte miliarde de animale şi plante, nu s-a situat pe agenda discuţiilor.

Lăsând gluma la o parte, “criza” nu este decât un sinonim pentru “penurie” – acea situaţie în care preţul unei resurse este prea mic pentru a echilibra cantitatea cerută cu cea oferită. De multe ori acest preţ este chiar zero, pentru că, în absenţa unor drepturi de proprietate asupra respective resurse, nu există piaţă şi nici preţ. Ceea ce creează o discrepanţă uriaşă între cantitatea cerută şi cea oferită: toată lumea se abonează să consume, pentru că este gratis, nimeni nu se angajează să producă… din acelaşi motiv! Soluţia evidentă este creşterea preţului respectivului bun; acest lucru presupune adesea mai întâi instituirea proprietăţii private în respectivul domeniu.

Privatizarea (împroprietărirea) şi piaţa pot rezolva toate crizele: şi cea a sângelui din spitale şi cea de organe pentru transplant şi cea a spaţiului aeroportuar şi cea a orbitelor pentru sateliţi şi, desigur, cea a apei. Dar, vai, ce ne facem, că vin unii experţi care au ratat principiile fundamentale ale economiei şi care afirmă că:

• “Dacă transformăm aerul şi apa în bunuri, atunci este ca şi cum întreaga viaţă ar deveni o marfă, iar democraţia ar fi privatizată… Dacă facem aşa ceva, atunci democraţia devine o minciună”
• “Dacă apa ajunge o marfă atunci în multe părţi ale lumii fermierii vor vinde mai degrabă apă decât să producă hrană, pentru că aşa ar fi mai profitabil”.
• “ Nicio ţară din Sud-ul în dezvoltare nu ar trebui să exporte în Nord-ul industrializat produse care presupun consumul de apă… Este ca şi cum ar exporta apă, iar asta este una din problemele cele mai grave cu care se vor confrunta în viitor”

Experţii nu ne explică de ce exportul de apă ar fi rău, în afară de precizarea că ar fi cumva nedemocratic (?!), însă prin analogie ar trebui să condamne multe alte exporturi; de pildă, exportul de petrol, despre care mulţi spun că oricum se va epuiza mai repede decât apa. Să-i spună cineva lui Chavez. Nici nu ne explică experţii cum te poţi îmbogăţi fără să produci ceea ce este profitabil, dar bănuiesc că soluţia pe care o au în vedere este exproprierea bogaţilor şi redistribuirea avuţiei către săraci (ceea ce ei numesc în mod eronat „democaţie”, dovedind că au ratat şi fundamentele ştiinţei politice) – ceea ce nu face decât să agraveze problema, ba chiar la un nivel mai general, dar who cares? Mai presus de toate, nu ne explică de ce prin valorificarea raţională (nu raţionalizarea!) apei, „întreaga viaţă” ar ajunge o marfă?! Capitalismul înseamnă că fiecare este liber să facă ce doreşte cu proprietatea sa. Dacă unii vor să urmeze un trai autarhic – adică să trăiască de pe urma a ceea ce produc ei înşişi, fără să intre în schimburi cu restul lumii – atunci sunt liberi să o facă. Capitalismul nu înseamnă exportul de apă, ci libertatea de a exporta apă. Cei care vor să progreseze în izolare nu au decât să încerce.

15 Shares
Share
Tweet
Share