27 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Surplusul bugetar pe primele 10 luni și… “creșterea economică”

Surplusul bugetar pe primele 10 luni și… “creșterea economică”

Da, lucrurile sunt un pic diferite față de cum am spus inițial. Cheltuielile publice nu au crescut masiv înainte de alegeri, ceea ce înseamnă că tăierile de investiții operate pe tot parcursul anului au avut alt resort decât acela de a asigura un buffer pentru banii de campanie. Probabil funcționarilor publici chiar le este frică să mai semneze ceva, DNA-ul plutește peste toți. În fine, din reducerea cheltuielilor bugetul s-a păstrat pe excedent. Cheltuielile au crescut cu 0,7% în termeni nominali, dar în termeni reali și mai ales în raport cu PIB-ul prognozat ele au scăzut cu 1,3 p.p față de aceeași perioadă a anului trecut.

Budget surplus

Dar partea de venituri continuă să rămână cea mai interesantă. Aici vedem perpetuarea trendului observat încă din prima parte a anului. Încasările din TVA au crescut doar cu 0,6%, adică nu doar că nu țin pasul cu creșterea prognozată a PIB, dar chiar au scăzut ușor în termeni reali, iar încasările din impozitul pe salarii și pe venit au crescut cu 2,5%, sub ritmul natural pe care l-ar imprima o creștere (prognozată) a venitului național de 5,5% – ritm atestat și de datele INS privind evoluția salariului mediu.

Aceste evoluții dovedesc că oficial creșterea economică (fabuloasă în trim. III) nu este simțită de nimeni. Remember: PIB = Consum + Investiții + Cheltuieli publice + Export net

Unde s-a dus creșterea economică? În cheltuielile publice? Glumiți, cifrele arată o contracție. În investiții? Nu, statistica ne spune că au scăzut drastic. În consum? Oficial vânzările au mers prost, dovadă plata TVA. În export? Europa de Vest exersează mersul piticului. Deci, dacă am produs mai mult, cine a avut de câștigat, unde s-au dus banii – asta este întrebarea la care vom afla până la urmă un răspuns. Nu există de fapt multe variante. Poate exporturile să fie cheia. Dar să sperăm că banii, atât cât s-au creat anul acesta, au rămas cât mai mult în economia subterană – singura care (în general) ține cont de preferințele publicului și este capabilă să aloce eficient resursele.

 

0 Shares
Share
Tweet
Share