25 October 2020
Home / Articole / Sunt subevaluate veniturile bugetare în proiectul de buget pe 2016?

Sunt subevaluate veniturile bugetare în proiectul de buget pe 2016?

Guvernul se așteaptă ca anul viitor PIB să crească cu 4,1%, iar consumul populației cu 4,4%. Vorbim în termeni reali, la fel ca atunci când spunem că salariile vor crește cu 6,6%.

Și totuși:

1. Veniturile din TVA scad de la 57 la 52,3 mld. lei. Sigur, cota de TVA scade cu 4 p.p., dar ea a scăzut și în acest an (doar pentru circa o treime din produse, dar foarte abrupt, de la 24% la 9%) când veniturile din TVA nu doar că nu au scăzut, ci au crescut, de la 55,5 mld. lei în estimarea inițială la 57 mld. lei conform celei de-a doua rectificări bugetare.

2. Încasările din impozitul pe salarii și pe venit rămân constante. Dacă salariul mediu brut pe economie se așteaptă să crească cu 7,2%, atunci de unde această estimare pesimistă a încasărilor din impozite? Mai mult, încasările din contribuțiile sociale sunt prognozate să crească cu 7,6%. Cum este posibil ca statul să colecteze mai mult CAS (vreau să zic, atât de mult), dar să nu adune nici un ban în plus la impozitul pe salarii și venit?

3. Pe deasupra, ministerul finanțelor supralicitează: “Numărul mediu de salariaţi din economia oficială se va majora cu 3,5%, rezultând un plus net de locuri de muncă de 160 mii faţă de anul 2015”. Deci salariul mediu va crește cu 7,6% simultan cu creșterea numărului de salariați cu 3,5%, dar încasările din CAS cresc doar cu 7,5%. În condițiile în care transferul către pilonul II de pensii se îngheață practic. Vă reamintesc, în acest an încasările din CAS au avut o dinamică pozitivă, fiind estimate inițial la 53,3 mld. lei, dar ajungând la a doua rectificare bugetară la 57,3 mld. lei, “fiind influențate de reducerea cu 5 pp a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii”.

Interesant, în același timp încasările din impozitul pe profit și din accize rezonează cu creșterea PIB. În total, arată Dan Popa pe Hotnews, veniturile bugetare vor crește cu doar 1,6%.

Buget

Am folosit datele Consiliului fiscal, de aici, și cifrele prezentate astăzi de ministerul finanțelor.

18 Shares
Share
Tweet
Share