15 January 2021
Home / Articole / Subminarea economiei naționale prin subvenții

Subminarea economiei naționale prin subvenții

Doi foști miniștri sunt acuzați de subminarea economiei naționale. Motivul? Au acționat pentru ca o firmă de stat (Romgaz) să dea unei firme private, (Interagro) gaze la prețuri preferențiale. Dacă vă interesează detalii despre cum privesc procurorii problema, citiți-le aici. Pe mine mă interesează mai mult perspectiva economică, printre altele și pentru faptul că legile scrise sunt schimbabile; ce era ieri legal, azi e ilegal și mâine poate deveni din nou legal. În schimb, legile economice, deși nescrise, sunt imuabile.

Așa că să mergem la esențe. Procurorii zic:

Din referatul intocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T. rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD.

Economic vorbind, în timpul mandatelor lui Vosganian și Videanu, Interagro a fost subvenționată de stat. Miniștrii au propus, guvernul a aprobat, bugetul public a suportat. România nu se află nici la prima nici la ultima subvenție acordată sectorului privat. De pildă, ca să luăm un exemplu recent, programul Prima Casă este o subvenție adresată sectorului privat. Dar ce altceva a fost programul cu FMI, prin care statul român s-a îndatorat cu zeci de miliarde pe care le-a livrat (în parte) investitorilor străini care și-au repatriat astfel liniștiți capitalurile și profiturile, fără să fie deranjați de vreo turbulență valutară, dacă nu o enormă subvenție acordată sectorului privat?

Așadar care e problema? Că guvernul a dat gaze ieftine unei singure firme? Trebuia să le dea la toate ca să fie legal? Că guvernul a subvenționat o firmă privată? Trebuia să le subvenționeze doar pe cele de stat ca să fie legal? Că veni vorba, CFR este un astfel de exemplu.

Legislația este dubioasă. Pentru că e făcută după o logică socialistă, care încalcă atât normele etice cât și pe cele științifice. După cum spunea Bismark, “legile sunt precum cârnații, mai bine nu vă întrebați cum sunt făcute.” În statul parazitar în care trăim legile sunt întotdeauna date pentru a răspunde unui grup de interese, gasiți-mi vă rog excepția. Poftim, cazul legii privind exploatarea aurului de la Roșia Montană, denunțată pentru faptul că acordă un privilegiu (deci o subvenție) unei corporații.

Problema este că orice subvenție subminează economia națională, nu doar cea care se întâmplă să încalce legea la un moment dat, și pentru asta nu este nimeni inculpat. Atunci când banca centrală ieftinește rata dobânzii pentru ca băncile să poată da credite mai convenabile – inclusiv lui Interagro, de ce nu?! – nu se sesizează nimeni? Atunci când guvernul subvenționează producătorii auto prin programul Rabla, nu se scandalizează nimeni? Atunci nu se subminează economia? Ba da, e un lucru dovedit de multe decenii, chiar dacă procurorii nu au avut cum să-l afle.

Subvențiile nu fac decât să pună anumiți actori economici într-o postură privilegiată în lupta concurențială. Adică subminează egalitatea de șanse. Subvențiile nu înseamnă decât că statul acordă cuiva, direct sau indirect, o sumă de bani pe care o procură mai întâi prin confiscarea veniturilor publicului (impozitare). Subvențiile se acordă prin definiție în mod discreționar, adică pe criterii politice. Nu am văzut nicăieri în lume ca statul să acorde subvenții prin intermediul loteriei.  Nu. Subvențiile se acordă după cum se votează în guvern, adică… revin la vorba lui Bismark. Astfel, subvențiile distorsionează “bunul mers al economiei nationale” (ce știu procurorii despre asta?!) deoarece împiedică alocarea bunurilor și serviciilor către acele direcții cel mai intens solicitate de consumatori.

Ce ar trebui să învățăm din această situație? Că poate ar trebui să ne punem întrebări înainte de a ne freca mâinile de bucurie că în sfârșit moare capra vecinului, în vreme ce guvernul tocmai ne-a subvenționat ceilalți vecini, legal. Puțintică teorie ne vine în ajutor și ne lămurește rapid. Dar atenție, dacă insistăm s-ar putea să aflăm lucruri înfricoșătoare, cum ar fi de pildă că inclusiv DIICOT este subvenționată! Ceea ce este bineînțeles legal, pentru că așa este legal.

0 Shares
Share
Tweet
Share