15 August 2020
Home / Observații / SUA: reducerea ajutoarelor de șomaj a adus 1 milion de persoane pe piața muncii

SUA: reducerea ajutoarelor de șomaj a adus 1 milion de persoane pe piața muncii

“În această lucrare analizăm efectul duratei ajutorului de șomaj asupra angajării forței de muncă. Ne raportăm la decizia Congresului din decembrie 2013, prin care s-a pus capăt extinderii duratei ajutoarelor de șomaj la nivel federal… Până la Marea Recesiune exista o mare diversitate în durata ajutoarelor de șomaj finanțate de guvernul federal… În medie, la nivelul tuturor statelor, durata ajutoarelor de șomaj a fost diminuată de la 53 la 25 de săptămâni.

unemployment_cartoon

Analiza demonstrează o creștere mult mai rapidă a angajărilor în anul 2014 în statele care acordau ajutoare generoase, față de statele care asistau șomerii peo durată mai mică de timp. Aceeași concluzie se păstrează dacă ne uităm la regiunile care aparțin statelor generoase în raport cu regiunile învecinate care aparțin statelor unde ajutoarele de șomaj durau mai puțin.

În ansamblu, estimările noastre arată că tăierea duratei ajutoarelor de șomaj explică 61% din creșterea angajării forței de muncă pe parcursul anului 2014… Până ca această măsură să fie luată, economiștii credeau că reducerea ajutoarelor are un efect negativ asupra forței de muncă. În schimb, noi am descoperit că reforma a determinat aproape 1 milion de non-participanți să intre pe piața muncii.”

(Din Marcus Hagedorn, Iourii Manovskii, Kurt Mitman, THE IMPACT OF UNEMPLOYMENT BENEFIT EXTENSIONS ON EMPLOYMENT: THE 2014 EMPLOYMENT MIRACLE?)

1 Shares
Share
Tweet
Share