31 March 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Studii, poturi şi focuri de armă

Studii, poturi şi focuri de armă

Nuştiu dacă titlul e foarte inspirat, dar ce am aflat astăzi că pune la cale Consiliul Concurenţei mi se pare hilar şi nerealist. Consiliul Concurenţei propune modificarea legislaţiei privind activitatea notarilor. Conform unui studiu,

“Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie. In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de 5 ori decat in Franta, de 6 ori decat in Austria sau Spania si de 4 ori decat in Belgia”.

Am vaga bănuială că salariul mediu din România este cel mai mic din cele 21 de state analizate. Ceea ce înseamnă că „nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu” este cel mai mic din cele 21 de state analizate. Având în vedere că atât onorariile cât şi preţul activelor tranzacţionate tind să se apropie de valoarea medie înregistrată în Occident, rezultă că cifra rezultată “exprimată ca procent din valoarea tranzactiei” este cea mai mare din din cele 21 de state analizate. Ce mare descoperire?!

Propun autorilor studiului, pentru consolidarea temerarei analize efectuate, să o extindă la compararea preţului pătrunjelului „ajustat cu venitul mediu si exprimat ca procent din valoarea tranzactiei”. Nu de alta, dar am impresia că mai sunt unii care exploatează săracul consumator şi care trebuie regulaţi de Consiliul Concurenţei.

Lăsând gluma la o parte (adică studiul citat), este adevărat că notarii trăiesc într-o oarecare măsură pe spinarea publicului larg, deoarece acesta este obligat de către legislaţie să cumpere servicii notariale. Astfel, această breaslă are o piaţă creată artificial, de către stat. În absenţa acestui pachet legislativ (vezi noul Cod civil) – rezultat al politicii de lobby – duse de notari, veniturile acestora ar fi mai mici. Consiliul Concurenţei se pare că doreşte destrămarea unora din aceste reglementări (cum ar fi stabilirea numărului de notari), ceea ce este un lucru bun. Dar rămân suspicios în privinţa demersului.

0 Shares
Share
Tweet
Share