15 August 2020
Home / Ce face statul? / „Știu cine ești, ești inflația!” – Bravo, ești isteață

„Știu cine ești, ești inflația!” – Bravo, ești isteață

Manipularea, dacă nu poartă eticheta de educație la vârste fragede, parcă nu e manipulare în toată puterea. Oricum, puteți să o numiți cum vreți, dar educație nu este. Videoclipul realizat de Banca Centrală Europeană este doar o tentativă realizată cu instrumente moderne de a inocula în mintea publicului, de preferință cât mai tânăr, că inflația este un bau-bau apărut de nu se știe unde, iar banca centrală este Făt-Frumos care se luptă cu el (dați click pentru vizionare).

Inflatia

 

Și ce folos că este cool, dacă te păcălește prin omisiune – de fapt printr-un lung șir de omisiuni? Cred că cele mai importante sunt acestea:

Inflația nu este un fenomen fantastic, extraterestru sau de origine necunoscută, la fel cum guvernatorul băncii centrale nu este Prâslea cel Voinic sau Captain Picard. Prețurile nu cresc fiindcă cineva face vrăji, prețurile cresc fiindcă cineva emite bani. Ghici ghicitoarea mea, cine emite bani? Nu ni se spune în filmuleț. Banca centrală – adică fabricantul de bani – intră mai târziu în scenă în rolul salvatorului. Comedie.

Pe timpuri, … pe acele timpuri pe care pare să se deruleze în film inflația, adică acum vreun secol sau mai demult, omenirea folosea bani metalici, în general de aur. Etalonul-aur a fost sistemul pe care cele mai importante economii au funcționat în secolul al XIX-lea, și cu intermitențe în prima parte a secolului XX. A fost inflație? Nu, a fost deflație:

Istoria monetara

Marea inflație a început odată cu abandonarea “relicvei barbare” și cu instaurarea socialismului monetar. Pe timpuri… pe acele timpuri despre care filmul ne sperie, lăsându-ne cu impresia că balaurul inflației cutreiera pământul și îi jefuia pe oameni, ei bine pe acele timpuri nu se întâmpla așa ceva. Așa ceva s-a întâmplat tocmai în timpurile moderne în care gașca de “experți”, “tehnocrați” și “oameni de bine” – care în film se fac că muncesc pentru binele poporului – a luat puterea, a confiscat aurul din mâinile cetățenilor și a început să tipărească bani de hârtie.

Ce-i drept, de vreo 30 de ani lumea dezvoltată nu s-a mai confruntat cu episoade inflaționiste importante, dar asta nu fiindcă banii nu au continuat să fie aruncați cu nemiluita în economie, ci fiindcă ei nu au mai ajuns pe mâna celor care se duc la brutărie sau la piață (precum în fim), ci în buzunarele celor care joacă la bursă sau investesc pe piețele diverselor active. Cu alte cuvinte, tot ce s-a schimbat a fost faptul că inflația a devenit mai greu de detectat.

De fapt, exact aceasta este și miza filmului: să facă inflația și responsabilitatea pentru creșterea prețurilor mai greu de detectat. Să-i facă pe copii să creadă în capacitatea “comandantului suprem” al monedei de a lucra spre binele societății.

Cred că majoritatea celor care vor urmări acest videoclip și vor învăța din materialele publicitare ale instituțiilor statului nu vor avea prea multe șanse să se apere de efectele manipulării monedei. Vor primi calificativul de “isteți” și sper sincer că asta le va compensa pierderea suferită prin erodarea economiilor din bănci datorită ratei negative a dobânzii. Ce-i trebuie istețului bani?

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share