27 October 2020
Home / Economişti / Stiglitz în 2002: probabilitatea de faliment a Fannie Mae este extrem de mică

Stiglitz în 2002: probabilitatea de faliment a Fannie Mae este extrem de mică

Am citit un studiu comandat de Fannie Mae și scris de Joseph Stiglitz încă doi coautori în 2002. Lucrarea își propune să evalueze probabilitatea de faliment a Fannie Mae și Freddie Mac și efectele asupra bugetului de stat. „Lucrarea concluzionează că probabilitatea de faliment a celor două instituții subvenționate de stat este extrem de mică… costul derivat din riscul insolvenței… este relativ redus – chiar presupunând un nivel foarte ridicat al datoriei companiilor și chiar presupunând că guvernul ar ar suporta întreaga datorie în cazul insolvenței acestora… mai puțin de 2 milioane dolari.”

Autorii subliniază că, în evaluarea riscului, au luat în calcul cele mai anapoda condiții economice petrecute vreodată în SUA și că, „probabilitatea rezultată este atât de mică încât este dificil de detectat chiar și în simulările de anvergură, precum cea din studiu”. În final, afirmă că „pe baza datelor istorice, riscul pe care și-l asumă guvernul dintr-un potențial faliment al celor două companii este efectiv zero”.

Ce se poate deduce citind aceste lucruri? Că Stiglitz este un economist care nu prea știe să facă predicții, dar care cu siguranță știe să facă bani.

0 Shares
Share
Tweet
Share