18 September 2020
Home / Articole / Statul – de trei ori cel mai mare angajator din România

Statul – de trei ori cel mai mare angajator din România

106 Shares

Numărul de bugetari este de aproape 1,2 milioane persoane, adică un sfert din forța de muncă, ceea ce înseamnă că statul este cel mai mare angajator din România, jucătorul în stare să influențeze sensibil piața muncii.

Dar asta nu este tot. Statul mai deține diverse firme (ai căror salariați nu sunt bugetari), precum cele din domeniul energiei sau al căilor ferate. INS aprecia că în anul 2011, ponderea salariaților din sectorul integral privat a fost de 66,2%, ceea ce înseamnă că salariații plătiți într-un fel sau altul din banii contribuabililor (bugetari + angajații companiilor de stat) reprezintă o treime din piața muncii… căreia deja putem să-i punem ghilimele.

Și acum, atenție!

Programul operational capital uman

Grație intervenției birocraților de la Bruxelles, statul va ajunge de trei ori cel mai mare angajator din economie. 5 miliarde de euro urmează să fie cheltuite pentru a instrui forța de muncă, pentru a angaja salariați în întreprinderi nou create și, bineînțeles, pentru a plăti salariile burgheziei fondurilor europene.

Nu aveam nici o emoție că statul își extinde controlul asupra economiei, dar nu cred că acesta este un motiv de laudă. Contrar părerii doamnei ministru, Programul Operațional Capital Uman NU “este un program important pentru toți românii.” Pentru un motiv simplu: românii care primesc bani de la stat sunt în măsură să liciteze mărfuri și servicii, asigurându-și creșterea consumului și a nivelului de trai, în defavoarea românilor care nu primesc bani suplimentari și care, astfel, nu pot ține pasul. În fond, economia este marcată de raritate: nu există suficiente portocale ca să ajungă la toți, nu există suficiente locuințe pentru ca toată lumea să fie mulțumită, nu există suficiente automobile pentru ca absolut fiecare român să conducă exact ce mașină vrea (probabil fiecare vrea un Ferrari). Deci contează dacă suntem abonați la țeava cu bani a statului… sau nu. Cu cât statul este un angajator mai mare în economie, cu atât mai mult el decide cine cât consumă. Ca pe timpul lui Ceaușescu.

 

106 Shares
106 Shares
Share
Tweet
Share