4 April 2020
Home / News / Șomajul nu are culoare politică; crește simultan cu PIB!

Șomajul nu are culoare politică; crește simultan cu PIB!

În luna septembrie numărul șomerilor a ajuns la 747000 de oameni, un record neegalat din primăvara anului 2010 (când criza a lovit din plin) încoace. Rata șomajului este de 7,5%. Primim această informație de la INS simultan cu informația că PIB a crescut în anul 2011 cu mai mult decât se credea inițial – respectiv cu 2,3%, nu cu 2,2%. Creștere economică am avut și anul trecut, avem și anul acesta. Și totuși rata șomajului a rămas la un nivel constant înalt, indiferent de guvernele care s-au succedat în ultimii ani.

Somajul

Cum se explică faptul că numărul șomerilor rămâne ridicat? Răspunsul imediat ține de disfuncționalitățile instituționale ale pieței muncii. Răspunsul mai profund ține de lipsa stimulentelor adecvate pentru muncă, atât de partea ofertei cât și a cererii. Trăim într-un stat care, pe de o parte, încă sponsorizează lenea și, pe de altă parte, îi arde la buzunar pe toți cei care vor să investească într-o afacere și să creeze locuri de muncă. În România, o țară cu una din cele mai mari poveri fiscale pe muncă din lume, este extrem de ineficient să îți dezvolți afacerile.

Și mai este un răspuns dintr-o perspectivă încă și mai largă. Creșterea economică înregistrată în acești trei ani este în marja de eroare, ca să zic așa. Este o creștere care, în cazul unei economii mici și volatile ca a României, nu spune mare lucru. O creștere de 2% a PIB în România nu spune același lucru cu o creștere echivalentă a PIB în SUA. Politica macroeconomică în ansamblu – adică viziunea de guvernare – este în cele din urmă responsabilă pentru „băltirea” economiei românești. Neîncrederea și lipsa de perspective pe care o resimte omul de rând nu este altceva decât reflectarea fidelă a orizontului îngust sub care se guvernează la noi. De azi pe mâine.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share